Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Bloomberg – ΄Ερευνα: Στα 10 τρισ. δολάρια το κόστος ενός ενδεχόμενου πολέμου για την Ταϊβάν

Bloomberg – ΄Ερευνα: Στα 10 τρισ. δολάρια το κόστος ενός ενδεχόμενου πολέμου για την Ταϊβάν
Φωτογραφία-Reuters

Στα 10 τρισ. δολάρια υπολογίζει το Bloomberg Economics το κόστος ενός πολέμου για την Ταϊβάν. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ – επισκιάζοντας το πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία του κόβιντ και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική ισχύς της Κίνας, η εκκολαπτόμενη αίσθηση εθνικής ταυτότητας της Ταϊβάν και οι τεθλασμένες σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον σημαίνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια κρίση.

Με τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Πραντόσκυλου στο προσκήνιο, οι εκλογές της Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου 2024 αποτελούν ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης.

Λίγοι δίνουν μεγάλη πιθανότητα σε μια επικείμενη κινεζική εισβολή. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας δεν συγκεντρώνει στρατεύματα στις ακτές. Οι αναφορές για διαφθορά στον κινεζικό στρατό δημιουργούν αμφιβολίες για την ικανότητα του προέδρου Σι Τζιν Πίνγκ να διεξάγει μια επιτυχημένη εκστρατεία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εντάσεις υποχώρησαν κάπως στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Σι, ο οποίος υποσχέθηκε «εγκάρδια» μέτρα για να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές.

Παρόλα αυτά, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τη Γάζα υπενθυμίζουν πώς οι εντάσεις που υποβόσκουν επί μακρόν μπορούν να ξεσπάσουν σε σύγκρουση. Όλοι, από τους επενδυτές της Wall Street μέχρι τους στρατιωτικούς σχεδιαστές και το πλήθος των επιχειρήσεων που βασίζονται στους ημιαγωγούς της Ταϊβάν, κινούνται ήδη για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.

Εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας στο Πεντάγωνο, δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και παγκόσμιες εταιρείες συμβούλων σχεδιάζουν σενάρια από μια κινεζική θαλάσσια «καραντίνα» της Ταϊβά, μέχρι την κατάληψη των απομακρυσμένων νησιών της Ταϊβάν και μια πλήρους κλίμακας κινεζική εισβολή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις