Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Bloomberg για «Ελ. Βενιζέλος»: «Η Ελλάδα επέστρεψε» – Η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά εδώ και δυο δεκαετίες

Bloomberg για «Ελ. Βενιζέλος»: «Η Ελλάδα επέστρεψε» – Η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά εδώ και δυο δεκαετίες
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη απόδειξη για το ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά εκτός από τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της χώρας εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, σχολιάζει το Bloomberg με αφορμή την πώληση του 30% του μεριδίου της κύριας τουριστικής πύλης της Ελλάδας, του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση μετοχών ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Το κράτος άντλησε 784,7 εκατομμύρια ευρώ (854 εκατομμύρια δολάρια) μέσω της πώλησης της συμμετοχής του στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με την τιμή της δημόσιας εγγραφής την Παρασκευή (2.2.2024) να διαμορφώνεται στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή, το υψηλότερο σημείο του εύρους τιμών.

«Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για την Ελλάδα», δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Pantelakis Securities SA. «Πρόκειται για ένα ποιοτικό περιουσιακό στοιχείο που ενισχύει την εμβέλεια των ελληνικών κεφαλαιαγορών προσελκύοντας νέες κατηγορίες επενδυτών και χρησιμεύει ως υποκατάστατο για τον ελληνικό τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας».

Έρχεται αυτή την εβδομάδα, μετά την πρώτη νέα πώληση 10ετών ομολόγων της Ελλάδας από τότε που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα που προσέλκυσε 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε παραγγελίες, τις περισσότερες που έχουν δοθεί ποτέ – η δημόσια προσφορά για το «Ελ. Βενιζέλος» είναι ένας ακόμη δείκτης που ενισχύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την επανεκλογή του τον Ιούνιο.

Η οικονομία της Ελλάδας σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι, καθιστώντας την οικονομική κρίση της χώρας πριν από περισσότερα από 10 χρόνια μια μακρινή ανάμνηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις