Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Bloomberg: Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ταϊβάν θα «επιβάλλει» συμβιβασμό για την ενίσχυση των αγορών

Bloomberg: Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ταϊβάν θα «επιβάλλει» συμβιβασμό για την ενίσχυση των αγορών

Η νίκη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου (13.01.24) στην Ταϊβάν απομακρύνει βασικές αβεβαιότητες για τις τοπικές αγορές, ανέφεραν αναλυτές, σημειώνοντας τη συγκρατημένη αντίδραση της Κίνας και την προοπτική ότι τα μεγάλα κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούν σε θέματα πολιτικής, σημειώνει το Bloomberg.

Οι τοπικές μετοχές και το δολάριο της Ταϊβάν είχαν ήδη υπολογίσει την προεδρική νίκη του DPP και την απώλεια της πλειοψηφίας του στο νομοθετικό σώμα. Αλλά το πιο φιλικό προς την Κίνα Κουομιντάνγκ κέρδισε πολύ λίγες έδρες για να ελέγξει τη συνέλευση, όπου το μικρότερο Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν θα κρατήσει την ισορροπία δυνάμεων.”Τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τη διατήρηση του status quo”, δήλωσε ο Γκάρι Ταν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allspring Intrinsic Emerging Markets Equity, προσθέτοντας ότι η αγορά θα παρακολουθήσει να δει ποιος θα διοριστεί για να διοικήσει το νομοθετικό σώμα. Ο ίδιος δεν αναμένει “ουσιαστικό αντίκτυπο στις μετοχές της Ταϊβάν”.

Ο Lai Ching-te, το κόμμα του οποίου βάλλεται από το Πεκίνο για τη στάση του υπέρ της ανεξαρτησίας, θα διαδεχθεί την πρόεδρο Tsai Ing-wen, η οποία παραιτείται λόγω των ορίων θητείας. Ωστόσο, αφού εξασφάλισε το χαμηλότερο ποσοστό νίκης από το 2000, ο Lai δεσμεύτηκε να μελετήσει τις πολιτικές των αντιπάλων του και να συμπεριλάβει άτομα από άλλα κόμματα στους επίσημους διορισμούς.

Η απώλεια της πλειοψηφίας του DPP στο νομοθετικό σώμα είναι πιθανό να αποδυναμώσει την προεδρία του Lai, δίνοντας στα αντίπαλα κόμματα τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τη νομοθετική ατζέντα, δήλωσε ο Redmond Wong, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Saxo Markets για την Κίνα, προβλέποντας “ελάχιστες” επιπτώσεις στην αγορά τη Δευτέρα.

“Θα έχουν επίσης σημαντική δύναμη να ελέγχουν τα δημοσιονομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης Λάι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις αγορές όπλων, την εξωτερική βοήθεια και τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Νέας Πολιτικής Νότου”, δήλωσε ο Γουόνγκ. “Το πιθανό αποτέλεσμα είναι μια σειρά από έντονες διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε έναν πιο κεντρώο προσανατολισμό των πολιτικών στην Ταϊβάν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έχοντας ενδεχομένως θετικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές”.

Ωστόσο, οι αγορές θα παρακολουθήσουν πώς θα ενεργήσει η Κίνα στο μέλλον, αφού το Κουομιντάνγκ απέτυχε να κερδίσει είτε την προεδρία είτε τη νομοθετική πλειοψηφία. Η κινεζική κυβέρνηση απέφυγε να αναφέρει το όνομα του νικητή στις πρώτες αντιδράσεις της, με έναν εκπρόσωπο του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν να λέει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι το DPP δεν “αντιπροσωπεύει την κυρίαρχη κοινή γνώμη στο νησί”.

“Ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος κυβερνά την Ταϊβάν έχει τελειώσει, η αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των στενών παραμένει ένας κίνδυνος”, δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουόνγκ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην OCBC Bank. Εκτός από τη γεωπολιτική, το νόμισμα θα καθοδηγείται από παράγοντες όπως οι τάσεις των εξαγωγών, οι τεχνολογικές προοπτικές και η πολιτική της Fed στις ΗΠΑ, είπε.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς Taiex του νησιού και το δολάριο Ταϊβάν παρουσίασαν κάποια μεταβλητότητα τις δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία. Ο Taiex αυξήθηκε κατά 27% πέρυσι, ενώ το νόμισμα μεταβλήθηκε ελάχιστα παρά τις διακυμάνσεις ενός έτους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις