Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

EUSAIR: Μία «γέφυρα» ανάπτυξης συνδέει το Ιόνιο με την Αδριατική με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία

EUSAIR: Μία «γέφυρα» ανάπτυξης συνδέει το Ιόνιο με την Αδριατική με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία

Φιλόδοξα σχέδια σε Ιόνιο και Αδριατική για τη μετατροπή τους σε πρότυπο «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά και σε εργαστήριο επικοινωνίας και ανταλλαγών, περιλαμβάνει η Μακρο-περιφερειακή Στρατηγική της Αδριατικής και του Ιονίου (European Union Strategy for Adriatic Ionian Region – EUSAIR).

Κύριος άξονας της στρατηγικής της EUSAIR, αποτελεί η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας στην μακροπεριφέρεια, μέσω κοινών δράσεων δικτύωσης, επικοινωνίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών με στόχο την ανάπτυξη για όλες τις χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη Αδριατικής-Ιονίου. Ταυτόχρονα δίνεται μεγάλη ώθηση για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κοινοί στόχοι

Μέσα από τη Μακρο – περιφερειακή Στρατηγική της Αδριατικής  – Ιονίου – EUSAIR, χαράσσεται μια στρατηγική μεγάλης εμβέλειας για τη χρηματοδότηση έργων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς εθνικών και διακρατικών στο Ιόνιο και την Αδριατική.  Θα δημιουργηθεί, δηλαδή μία «γέφυρα», που θα ενώσει εννιά διαφορετικούς λαούς και θα τους οδηγήσει να ξεπεράσουν οικονομικές και πολιτιστικές διαφορές και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής τους.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, στη δημιουργία και ενίσχυση θέσεων εργασίας σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Ευρύτερα, οι εμπνευστές της διατείνονται ότι «η EUSAIR είναι ένα όραμα ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί εντός του φιλόξενου και γενναιόδωρου ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και το όραμα ότι το μεγάλο θετικό ευρωπαϊκό εμείς μπορεί να φέρει την ευημερία και την ασφάλεια στις δικές μας θάλασσες, στον δικό μας τόπο».  Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε μια εποχή αβεβαιότητας, το μεγάλο θετικό ευρωπαϊκό «εμείς» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Η στρατηγική της EUSAIR, συνδιαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της μακροπεριφέρειας και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014.   Σε αυτή  συμμετέχουν εννιά χώρες, τόσο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και χώρες μη μέλη. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν τέσσερις χώρες-μέλη: Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, αλλά και πέντε χώρες μη μέλη: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία ενώ σύντομα θα καλωσορίσει το 10ο μέλος της, το Σαν Μαρίνο.

Η στρατηγική σημασία

Η EUSAIR, είναι η απτή απόδειξη ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία μεγάλη «δύναμη»,  τη μοναδική που εγγυάται την ευημερία για τις χώρες μέλη της, ενώ δημιουργεί προοπτικές για κάλυψη του αναπτυξιακού ελλείμματος, σταθερότητας και προόδου.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει, ότι οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην πράσινη μετάβαση αφού η Ευρώπη γίνεται πρωτοπόρα στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες της.. Στην περίπτωση της μακροπεριφέρειας η πράσινη μετάβαση συνδυάζεται και αλληλεπιδρά αρμονικά με την γαλάζια οικονομία οδηγώντας στη δημιουργία των πράσινων και γαλάζιων διαδρόμων της.

Ακόμη, η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής -Ιονίου (EUSAIR) προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων σε: Επιχειρήσεις, Επαγγελματίες, Πανεπιστήμια και Φορείς της Περιοχής.

Τέσσερις Πυλώνες Ανάπτυξης

Η πολιτική της EUSAIR στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

-Γαλάζια Ανάπτυξη: Στόχος είναι η προώθηση των γαλάζιων τεχνολογιών, καθώς και η ενίσχυση της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, των θαλασσίων υπηρεσιών και της διακυβέρνησης

Διασύνδεση της Περιοχής: Στόχος είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιφερειακού συστήματος λιμένων, η ανάπτυξη αξιόπιστων δικτύων μεταφοράς, τόσο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες όσο και για τους επιβάτες. Επίσης, ο πυλώνας φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πολυ-λειτουργική αγορά ενέργειας, σύμφωνη με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Περιβαλλοντική Ποιότητα: Στοχεύει στην εξασφάλιση βέλτιστων περιβαλλοντικών και οικολογικών προδιαγραφών στο θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος του πυλώνα είναι να συνεισφέρει στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, την προστασία των οικοσυστημάτων και την αποκατάστασή τους με την αντιμετώπιση των ανθρωπογενών και φυσικών απειλών. Επιπλέον, στοχεύει στη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης λυμάτων και τη εξάλειψη των ροών τους προς τη θάλασσα.

Βιώσιμος Τουρισμός: Αφορά στη διαφοροποίηση των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα των αναγκών. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της ποιότητας και της καινοτομίας στον τουρισμό, η βελτίωση της βιωσιμότητας, καθώς και η ανάδειξη και αναβάθμιση αξιόπιστων τουριστικών ικανοτήτων και ενεργειών στην μακροπεριφέρεια.

Η ελληνική συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετέχει στη  Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής -Ιονίου (EUSAIR) με τις Περιφέρειες: Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.

Οι Περιφέρειες αυτές έχουν χάρη στη EUSAIR, μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και περαιτέρω ανάδειξης των δυνατοτήτων τους μέσα από τη  χρηματοδότηση έργων που έχουν μακροπεριφερειακό χαρακτήρα και μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις