Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

FT: Απροσδόκητα κέρδη 100 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων

FT: Απροσδόκητα κέρδη 100 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κέρδισαν 100 δισ. ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η πολυαναμενόμενη ώθηση δεν κατάφερε να καλύψει ένα επίμονο κενό αποτίμησης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) σκαρφάλωσαν από 270 δισ. ευρώ το 2021 σε εκτιμώμενα 378 δισ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της UBS, αφού οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια. Τα δάνεια αυξήθηκαν μόνο 2% σε αυτό το διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προέρχεται από τα ευρύτερα περιθώρια μεταξύ αυτών που χρεώνουν οι τράπεζες για δάνεια και πληρώνουν για καταθέσεις.

Η ενίσχυση των κερδών επέτρεψε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τα μερίσματα και τις επαναγορές σε 121 δισ. ευρώ για το 2023 από 90 δισ. ευρώ το 2021.

Αλλά ενώ οι καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίου έχουν μεταφραστεί σε διψήφια κέρδη στις τιμές των μετοχών για πολλούς δανειστές, σχεδόν όλες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τη λογιστική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και των ομοειδών τους στις ΗΠΑ. 

“Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με την αγορά περισσότερο από 50% [από τα τέλη του έτους 2020] και παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που συνεπάγονται δύναμη κερδών 30% κάτω από τις προβλέψεις μας”, δήλωσε ο Tζέισον Ναπιέ (Jason Napier), αναλυτής της UBS.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα στελέχη που αγωνίζονται να προσελκύσουν νέο χρήμα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί τώρα να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο, ανανεώνοντας την πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM).

Το NIM μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά από μια δεκαετία αρνητικών ή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. 

Οι φόβοι για ύφεση, η αδύναμη ζήτηση δανείων, το ενδεχόμενο πολύ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και η αύξηση των αθετήσεων επιβαρύνουν επίσης τις τραπεζικές μετοχές.

«Με τα επιτόκια πολιτικής που πρόκειται να μειωθούν το επόμενο διάστημα, τη μακροοικονομική ανάπτυξη να είναι υποτονική και τις αλλαγές στη φορολογία και τους κανονισμούς να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη, για τους μετόχους των τραπεζών υπάρχει ένα σαφές κυκλικό κίνητρο για έξοδο», δήλωσε ο Ναπιέ. Η UBS προβλέπει ότι οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια θα φθάσουν τα 63 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, από 31 δισ. ευρώ το 2021.

Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, δεδομένων των υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών, αλλά θα φάει τα μετρητά που θα μπορούσαν διαφορετικά να χρησιμοποιηθούν για επαναγορές ή μερίσματα. Ο τομέας υποφέρει επίσης από τις επιπτώσεις ενός βραχύβιου τραπεζικού πανικού νωρίτερα φέτος, όταν τρεις περιφερειακοί δανειστές των ΗΠΑ και στη συνέχεια η Credit Suisse χρεοκόπησαν, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να μεσολαβήσουν για συμφωνίες διάσωσης.

Ο Ζιλ Έντουαρντς (Giles Edwards), αναλυτής της S&P Global, δήλωσε ότι «η αύξηση των κερδών σηματοδοτεί μια ευπρόσδεκτη ομαλοποίηση μετά από χρόνια συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους, αλλά δεν ανακουφίζει όλες τις διαρθρωτικές προκλήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών». 

Ορισμένοι επενδυτές και στελέχη είναι πιο αισιόδοξοι. Η Cevian Capital αγόρασε μετοχές της UBS αξίας 1,2 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, στοιχηματίζοντας ότι η ελβετική εταιρεία διαχείρισης περιουσίας μπορεί να διπλασιάσει την τιμή της μετοχής της και να εξαλείψει το έντονο χάσμα αποτίμησης με την πλησιέστερη ομότιμη εταιρεία, τη Morgan Stanley.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, James Gorman, δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times ότι αναμένει ότι η ευρωπαϊκή έκπτωση θα αρχίσει να μειώνεται.

«Δεν νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας το χάσμα θα είναι τόσο μεγάλο. Νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους», δήλωσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις