Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

FT: Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν νέες στρατηγικές εξόδου καθώς τα μετρητά συσσωρεύονται

FT: Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν νέες στρατηγικές εξόδου καθώς τα μετρητά συσσωρεύονται

Ο κλάδος των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχει συγκεκτρώσει, στην “αυγή” του2024, ποσά σε ύψος ρεκόρ από τα αδιάθετα μετρητά των επενδυτών και ένα άνευ προηγουμένου απόθεμα παλαιών συμφωνιών που οι εταιρείες πρέπει να πουλήσουν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, στις 15 Δεκεμβρίου οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων είχαν ρεκόρ 2,59 δισ. δολάρια σε αποθέματα μετρητών διαθέσιμα για εξαγορές και άλλες επενδύσεις. Σχεδόν το 1/4 αυτών των μετρητών κατείχαν 25 από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Apollo Global, Blackstone, KKR, CVC Capital και Advent International. Τα στελέχη του κλάδου και οι σύμβουλοί τους πιστεύουν ότι το νέο έτος αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για τους επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς αναζητούν τρόπους να πουλήσουν μεγάλες επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναζητούν νέες ευκαιρίες.

Με την αγορά για τις δημόσιες εγγραφές να παραμένει “χλιαρή” και τις διεθνείς συναλλαγές να είναι αργές, ο αριθμός των συναλλαγών εξόδου από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια το περασμένο τρίμηνο ήταν κοντά σε χαμηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Bain & Co. Αυτό άφησε στους ομίλους εξαγορών ένα ρεκόρ 2,8 εκατ. δολαρίων σε απούλητες επενδύσεις και αυτό που η Bain περιέγραψε ως «ένα τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο» εταιρειών προς αποχώρηση. «Αυτό που βλέπουμε από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κεφαλαίων είναι μεγάλη ανησυχία επειδή δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθούν (σ.σ. οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων)», δήλωσε ανώτερος τραπεζίτης στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Οι συνθήκες έχουν απογοητεύσει πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που συνήθως αναμένουν μια τακτική ροή μετρητών που θα τους επιστραφεί καθώς οι όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων πωλούν κερδοφόρες επενδύσεις. Αντ’ αυτού, αυτοί οι επενδυτές έχουν λάβει μόνο μια στάλα χρήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, ακόμη και όταν δέσμευσαν τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση νέων συμφωνιών εξαγοράς.

Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι οι όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα μετρητά τους τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα θα συνάψουν συμφωνίες για την πώληση παλαιών επενδύσεων – ιδίως καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία ότι τα αμερικανικά επιτόκια έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους μετά την απότομη άνοδο των τελευταίων δεκαετιών. «Αισθάνθηκα ότι (το 2023) ήταν μια χρονιά όπου οι άνθρωποι χωνεύουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Ας ελπίσουμε ότι το 2024 θα είναι μια επανεκκίνηση για την επιτάχυνση των συμφωνιών και πάλι», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Κούπερ (Elizabeth Cooper), εταίρος και μεταξύ των επικεφαλής της πρακτικής συγχωνεύσεων και εξαγορών ιδιωτικών μετοχών της Simpson Thacher & Bartlett.

«Υπάρχουν πολλές συμφωνίες στο πρόγραμμα για το πρώτο εξάμηνο και αναμένουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτές θα ολοκληρωθεί όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο Κάρστεν Βέρν (Carsten Woehrn), μεταξύ των επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών Emea της JPMorgan.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συμφωνίες, πολλοί όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν αναπτύξει τακτικές χρηματοοικονομικής μηχανικής για να γεφυρώσουν τη διαφορά μεταξύ του τι θα πληρώσουν οι αγοραστές για μια εταιρεία και του τι θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες.

Ο Σαρλς Χάγες (Charles Hayes), μεταξύ των διεθνών επικεφαλής ιδιωτικών κεφαλαίων της Freshfields Bruckhaus Deringer, δήλωσε ότι οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο σε «δομημένες συναλλαγές» – συμφωνίες που χρησιμοποιούν μετοχικό κεφάλαιο με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με χρέος. Πηγές του κλάδου δήλωσαν στους Financial Times ότι οι όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων που πωλούν επιχειρήσεις μεταξύ τους χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πολύπλοκες δομές.

Αυτές περιλάμβαναν κέρδη βάσει επιδόσεων – τα οποία καταβάλλουν στους πωλητές πρόσθετα μετρητά εάν μια επιχείρηση έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες – ή άλλα εργαλεία, όπως αναβαλλόμενες πληρωμές από τους αγοραστές και μεγάλες επενδύσεις από τους πωλητές, προκειμένου να γίνουν οι συμφωνίες.

Οι τραπεζίτες και τα στελέχη των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι επίσης ενθουσιασμένοι με τις εταιρικές αποσχίσεις, κατά τις οποίες μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων αγοράζει μια επιχειρηματική γραμμή από μια μεγάλη εταιρεία. Η μεγαλύτερη συμφωνία ιδιωτικών κεφαλαίων του 2023 ήταν η απόσχιση της εταιρείας πληρωμών Worldpay από τη FIS από την GTCR με αποτίμηση 18 δισ. δολάρια. Η FIS είχε εγκαταλείψει ένα σχέδιο απόσχισης της Worldpay σε δημόσια εισηγμένη εταιρεία και αντ’ αυτού πούλησε το 55% της επιχείρησης στην GTCR σε μια συμφωνία που απέφερε στον πωλητή 11,7 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Πολλές μεγάλες εταιρείες εξαγορών επιδιώκουν να επαναλάβουν αυτές τις μεγάλες συμφωνίες απόσχισης το 2024, σύμφωνα με τον Max Justicz, συν-επικεφαλής των χρηματοοικονομικών χορηγών στην Αμερική της UBS. “Οι μέγα εταιρείες εξαγορών επιδιώκουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αγοράσουν carve-outs με κάποια εμπειρία στη διαχείριση και άφθονη ξηρή σκόνη”, δήλωσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις