Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Financial Times: Η ΕΕ ετοιμάζει «σχέδιο Β» ύψους 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Financial Times: Η ΕΕ ετοιμάζει «σχέδιο Β» ύψους 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Η ΕΕ ετοιμάζει ένα σχέδιο στήριξης ύψους έως και 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας μια “δομή χρέους” που παρακάμπτει τις αντιρρήσεις του Oύγγρου Προέδρου Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με τη χρηματοδότηση της εμπόλεμης χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα προτεινόμενο τετραετές πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αξιωματούχοι αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για να σώσουν το Κίεβο από μια διαφαινόμενη δημοσιονομική κρίση, εάν οι διαφορές του μπλοκ δεν μπορούν να επιλυθούν.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι ένα μοντέλο που χρηματοδοτείται από χρέος έχει κερδίσει έδαφος ως ο πιο πρακτικός τρόπος για την παροχή στήριξης εάν ο Όρμπαν αρνηθεί να αποσύρει το βέτο του σε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την έκδοση εγγυήσεων από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη προς τον προϋπολογισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές για το Κίεβο το επόμενο έτος, ανέφεραν πηγές των Financial Times που είναι ενημερωμένα για τις συνομιλίες. Οι ακριβείς όροι είναι ακόμη υπό συζήτηση και το τελικό ποσό θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, πρόσθεσαν.

Η ρύθμιση είναι παρόμοια με τη δομή που χρησιμοποιήθηκε το 2020, όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισ. ευρώ φθηνή χρηματοδότηση στις χώρες της ΕΕ για βραχυπρόθεσμα προγράμματα στήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Το κρίσιμο είναι ότι η επιλογή αυτή δεν θα απαιτούσε εγγυήσεις από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εφόσον οι κύριοι συμμετέχοντες θα περιλάμβαναν χώρες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΕ να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας, διότι δεν θα απαιτούσε ομόφωνη στήριξη.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, θα χρειαστούν κοινοβουλευτική έγκριση για εθνικές εγγυήσεις, μια διαδικασία που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο.

Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις δήλωσε ότι κανένα “τεχνικό πρόβλημα” δεν εμποδίζει τους τρόπους χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του Κιέβου, αλλά ότι από πολιτική άποψη “είναι πιο περίπλοκο”.

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα δοθεί διαβεβαίωση στο ΔΝΤ για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους περίπου 900 εκατ. δολαρίων, ανέφεραν οι άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Αυτό θα πρέπει να παρέχει αρκετή χρηματοδότηση στο Κίεβο ώστε να αποφύγει την προσφυγή σε νομισματική χρηματοδότηση, όπου η κυβέρνηση θα τυπώσει χρήμα για να διατηρήσει το έλλειμμά της και θα διακινδυνεύσει την εκτίναξη του πληθωρισμού, προσθέτουν.

Ένα μειονέκτημα αυτού του συστήματος, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση που βασίστηκε στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι ότι θα περιορίζεται σε δάνεια και δεν θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν ακόμη να αποφασίσουν να παρέχουν επιχορηγήσεις σε διμερές επίπεδο.

Μια άλλη εφεδρική επιλογή που εξετάζεται περιλαμβάνει τη μετακύλιση της δομής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε φέτος, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ χορήγησε 18 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια στην Ουκρανία, για μερικούς μήνες και μέχρι ένα έτος. Αυτή η επιλογή θα χρειαζόταν μια σταθμισμένη πλειοψηφία των χωρών για να συμφωνήσουν.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η προτιμώμενη επιλογή τους είναι να εγκρίνουν το αμετάβλητο πακέτο βοήθειας που προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αλλά μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία.

Αυτή η αναπλήρωση του προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία παραμένει η προτιμώμενη ρύθμιση της Επιτροπής επειδή καλύπτει ένα τετραετές χρονοδιάγραμμα, περιλαμβάνει επίσης 4 δισ. ευρώ για άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην άμυνα και της μετανάστευσης.

Ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλεγεί, η ΕΕ έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία ότι θα παράσχει χρηματοδότηση το αργότερο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της G7 την περασμένη εβδομάδα. Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέρουν οι Financial Times.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις