Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Financial Times: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τις τράπεζες που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Financial Times: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τις τράπεζες που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα βάλει σε μαύρη λίστα τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να λιμοκτονήσει την πολεμική μηχανή της Μόσχας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ένα εκτελεστικό διάταγμα θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Ρωσία να εξασφαλίσει τον εξοπλισμό και άλλα αγαθά που χρειάζεται για να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία. Οι τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν θα έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

“Αυτή η ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι όσοι χρηματοδοτούν και διευκολύνουν τις συναλλαγές αγαθών που καταλήγουν στο πεδίο της μάχης θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες”, έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουάλι Αντεγέμο (Wally Adeyemo) σε άρθρο του στους Financial Times σήμερα (22.12.23).

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε δαπανήσει “σημαντικό χρόνο και πόρους” κατευθύνοντας τις υπηρεσίες πληροφοριών της για να βρει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών.

Αυτό περιελάμβανε τη χρήση “εν γνώσει και εν αγνοία τους” χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών για την παράκαμψη των περιορισμών και την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για να τις ενημερώσει σχετικά με τους νέους κανόνες και να διασφαλίσει ότι θα επικοινωνήσουν με τις ανταποκρίτριες τράπεζές τους σχετικά με το πώς να αποφύγουν τις νέες κυρώσεις – ή θα κινδυνεύσουν να αποκοπούν από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. Παραδείγματα ευαίσθητων ειδών που οι τράπεζες θα πρέπει να αποφεύγουν να διευκολύνουν περιλαμβάνουν ημιαγωγούς, εργαλειομηχανές, χημικές πρόδρομες ουσίες, ρουλεμάν και οπτικά συστήματα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κυνηγήσουμε υλικά που αποτελούν κλειδί για την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκευάζει πολεμικά όπλα”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. “Προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα υλικά, πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο καθιστά το χρηματοπιστωτικό σύστημα ένα πιθανό σημείο ασφυξίας και αυτό είναι ένα εργαλείο που στοχεύει σε αυτό το σημείο ασφυξίας”

Ενώ πολλοί δυτικοί δανειστές αποσύρθηκαν από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, άλλοι παρέμειναν, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη καθώς κέρδισαν μερίδιο αγοράς. Η αυστριακή Raiffeisen Bank International, το δυτικό ίδρυμα με τις μεγαλύτερες δραστηριότητες, απέφερε περισσότερα από τα μισά κέρδη της φέτος από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Η τράπεζα επιμένει ότι τα χέρια της είναι δεμένα λόγω της νομοθεσίας του Κρεμλίνου που παγιδεύει τα κέρδη στη Ρωσία και απαιτεί την άδεια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για οποιαδήποτε πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε από την τράπεζα να αποκαλύψει πλήρως τις λεπτομέρειες όλων των δραστηριοτήτων δανεισμού της στη Ρωσία νωρίτερα φέτος.

Άλλοι δανειστές που εξακολουθούν να έχουν κάποιες δραστηριότητες στη Ρωσία είναι η ιταλική UniCredit και η ουγγρική OTP Bank.

Καθώς όμως οι δυτικοί όμιλοι έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στη Ρωσία, άλλοι διεθνείς δανειστές έχουν παρέμβει. Η Κίνα έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Η απειλή της Ουάσινγκτον να αποκόψει τους μη συμμορφούμενους δανειστές από την αγορά των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σημαντικές διπλωματικές επιπτώσεις με το Πεκίνο.

Η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η Bank of China, η China Construction Bank και η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας έχουν αρχίσει να αυξάνουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Η απόφαση να στοχοποιηθούν οι τράπεζες αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ και άλλων χωρών να βρουν εναλλακτικά κεφάλαια για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κίνησης της G7 να κατασχέσει μέρος των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση του Κιέβου.

Η νέα εντολή έρχεται επίσης καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο συνεχίζουν να ματαιώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει αμερικανική χρηματοδότηση στο Κίεβο μετά από σχεδόν δύο χρόνια μαχών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς με τη Ρωσία το επόμενο έτος μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση του καλοκαιριού.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη δική της στρατιωτική παραγωγή και η Ουκρανία θα χρειαστεί να αντλήσει περισσότερο από τους δικούς της πόρους για να κρατήσει τις γραμμές της το επόμενο έτος, ανέφεραν αναλυτές. “Ο γενικός μας στόχος εδώ είναι να βάλουμε άμμο στα γρανάζια της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ρωσίας, που πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επιβραδύνουμε τη Ρωσία”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. “Αλλά για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να επιταχύνουν ειλικρινά και να προχωρήσουν πιο γρήγορα, χρειάζονται την υποστήριξή μας και αυτό θα απαιτήσει να δράσει το Κογκρέσο. ” Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται επίσης για να αυστηροποιήσουν την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου που επιβλήθηκε από τις χώρες της G7 πέρυσι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις