Δευτέρα, 27 Μαΐ
18oC Αθήνα

«Food Pass»: Εξάμηνη επιδότηση αγοράς τροφίμων σε χιλιάδες νοικοκυριά – Ποιους αφορά

«Food Pass»: Εξάμηνη επιδότηση αγοράς τροφίμων σε χιλιάδες νοικοκυριά – Ποιους αφορά
Φωτογραφία Reuters

Η χορήγηση επιδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά για τις αγορές τροφίμων, για έξι μήνες, ήταν το γενναίο μέτρο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ του Σαββάτου (17.12.2022), πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια, το οποίο είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξει η κυβέρνηση από τα δύο διυλιστήρια.

Η επιδότηση θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο του 2023, θα έχει διάρκεια έξι μήνες και θα καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών, ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες. Το διάστημα αυτό, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία.

«Food Pass»: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και η ψηφιακή κάρτα

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι απλή και ανάλογη του fuel pass, καθώς θα χορηγείται στους δικαιούχους μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της.

Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.  

Κατά την ανακοίνωση του μέτρου, ο Πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν σηκωθεί όρθιοι. 

Σχετικό tweet για το νέο μέτρο έγινε και στον επίσημο λογαριασμό του Έλληνα πρωθυπουργού στο Twitter. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις