Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

FΤ: Ο Μπάιντεν θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ταϊπέι μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν – «Περιπλέκεται» η εξομάλυνση με την Κίνα

FΤ: Ο Μπάιντεν θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ταϊπέι μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν – «Περιπλέκεται» η εξομάλυνση με την Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία πρώην κορυφαίων αξιωματούχων στην Ταϊπέι μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν το Σάββατο (13.01.24_, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Κίνας να σταθεροποιήσουν τις τεταμένες σχέσεις τους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Λευκός Οίκος έχει επιλέξει τον Τζέιμς Στάινμπεργκ, πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, και τον Στίβεν Χάντλεϊ, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των Ρεπουμπλικανών, να ηγηθούν της διακομματικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Μπάιντεν έστειλε δύο αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου πρώην αξιωματούχων στην Ταϊπέι για να διαβεβαιώσει την Ταϊβάν για την υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στις πιέσεις του Πεκίνου. Όμως η αποστολή μιας τέτοιας αντιπροσωπείας αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές είναι ασυνήθιστη – και πιθανότατα θα εξοργίσει το Πεκίνο.Στις εκλογές της Ταϊβάν ο Lai Ching-te, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, αντιπαρατίθεται με τον Hou Yu-ih, τον υποψήφιο του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος Kuomintang, και τον Ko Wen-je από το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν. Η Κίνα είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στον Lai, ο οποίος συνδέεται με την πτέρυγα του DPP που υποστηρίζει την επισημοποίηση της de facto ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Η αποστολή έρχεται επίσης καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις που έχουν περιέλθει στη χειρότερη κατάσταση από τότε που οι χώρες εξομάλυναν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 1979. Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, κατά την οποία μίλησαν για την ανάγκη να αμβλυνθούν οι αναταράξεις στις σχέσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις