Τρίτη, 25 Ιουν.
33oC Αθήνα

Fuel pass και νέα «επιταγή ακρίβειας» μέσα στο καλοκαίρι – Άμεσα οι ανακοινώσεις

Fuel pass και νέα «επιταγή ακρίβειας» μέσα στο καλοκαίρι – Άμεσα οι ανακοινώσεις

«Κλειδώνει» στην συνάντηση που θα έχει πιθανότατα σήμερα (20.06.2022), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το πακέτο μέτρων για τα καύσιμα (σ.σ. Fuel Pass 2), το οποίο ως βασικά του χαρακτηριστικά θα έχει το ότι θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο και θα απευθύνεται σε περισσότερους.

Παράλληλα, στις σκέψεις της κυβέρνησης εκτός από το Fuel Pass για τα καύσιμα, είναι η χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι που αν τελικά υλοποιηθεί τοποθετείται χρονικά προς το τέλος του καλοκαιριού.

Ο δρόμος για την χορήγηση του νέου πακέτου στήριξης fuel pass, άνοιξε η θετική απόκλιση από τον στόχο των φορολογικών εσόδων για τον Μάιο που δημιούργησε έναν νέο δημοσιονομικό χώρο, άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογικές εισπράξεις του Ιουνίου θα είναι αυτές που θα κρίνουν το εάν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα την χορήγηση δεύτερης μέσα στο 2022 «επιταγής ακρίβειας» για τους ευάλωτους.

Ας δούμε ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τις νέες παρεμβάσεις και τι προβλέπει:

  1. Fuel Pass: Το επίδομα για τη βενζίνη θα είναι αυξημένο και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από τα 30 -50 ευρώ που προβλέπει ο πρώτος κύκλος, με τις εκτιμήσεις να το ανεβάζουν κοντά στα 60 ευρώ. Έμφαση θα δοθεί στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα θα ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα επίπεδα των 45.000 ευρώ ευθυγραμμιζόμενη με εκείνο της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα από 30.000 ευρώ που προβλέπει το Fuel Pass 1. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας (ΣΚΑΙ) «θα αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο τους πολίτες στο πεδίο των καυσίμων με βάση τα δημοσιονομικά μας περιθώρια. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει μια επέκταση για άλλους τρεις μήνες. Θα συζητήσουμε τη διεύρυνση των κριτηρίων και την ενίσχυση αυτών ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε». Για τη χορήγηση του επιδόματος θα ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο. Ειδικότερα τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Για την είσοδο στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει αρχές Ιουλίου θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
  2. Diesel κίνησης: Η επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης με το ποσό να εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο, ίσως κοντά στα 20 λεπτά το λίτρο, από 15 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα.
  3. Νησιά – άγονες γραμμές: Σχεδιάζεται υψηλότερη επιδότηση στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές με στόχο την συγκράτηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
  4. Διάρκεια: Η διάρκεια του πακέτου θα είναι τρεις μήνες, δηλαδή από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι η επιταγή ακρίβειας

Στο μεταξύ στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για νέα «επιταγή ακρίβειας» που εξετάζεται να χορηγηθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθήθηκε το Πάσχα. 

Το «παράθυρο» έχει αφήσει ήδη  ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και εάν εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος τότε τα χρήματα θα μοιραστούν στους δικαιούχους μέσα στον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα έκτακτο «δώρο» χορηγήθηκε σε:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι πήραν 200 ευρώ.
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά που έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού.
  • 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος.
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα τα οποία είχαν λάβει 200 ευρώ.
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες οι οποίοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις