Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

H ρευστότητα 3,5 δισ. μέσα στο επόμενο 2μηνο, «καύσιμο» για την επιστροφή στην ανάπτυξη

H ρευστότητα 3,5 δισ. μέσα στο επόμενο 2μηνο, «καύσιμο» για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Ήταν το τελευταίο οριζόντιο πακέτο στήριξης της οικονομίας αυτό που ανακοινώθηκε χθες (29.03.2021) ή μήπως θα ακολουθήσει και άλλο; Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στον πολίτη για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Όμως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα επιθυμούν να λήξει άμεσα η επιδοματική πολιτική και να ξεκινήσει να λειτουργεί εκ νέου η οικονομία και για δημοσιονομικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους.

Η οικονομία της χώρας δεν αντέχει να παράγει συνεχώς ελλείμματα, έστω και αν μπορεί για ένα διάστημα να τα χρηματοδοτεί. Από την άλλη οι πολίτες δεν αρκούνται – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – να ζουν με τα 534 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα οι επιχειρήσεις θέλουν πάση θυσία να ξεκινήσουν να λειτουργούν εκ νέου και εκεί να βρουν σύμμαχο την Πολιτεία.

Click4more Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ – Τι προβλέπεται για τα επιχειρηματικά δάνεια

Όλα τα παραπάνω είναι για την ώρα σε επίπεδο προθέσεων, αφού τα πάντα θα κριθούν από την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στην χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τότε θα υπάρξει μία ισχυρή ένεση ρευστότητας στην οικονομία για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, η οποία θα έχει να κάνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, τις αναστολές εργασίας, τα «κουρεμένα» ενοίκια, η επιδότηση παγίων δαπανώ και βέβαια τα στοχευμένα μέτρα για εστίαση και τουρισμό μέσω ΕΣΠΑ.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ και προέρχονται από μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά και από αυτά που ανακοινώθηκε χθες. Σύνολο τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί ανέρχονται σε πάνω από 14 δισ., ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά προϋπολογιστεί στο τέλος του περασμένου έτους και που ήταν μόλις 7,5 δισ.  

Να σημειωθεί ότι ακόμη και στις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις το ποσό των 14 δισ. θα αυξηθεί και θα υπερβεί τα 15 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη (01.04.2021) ξεκινάει το δεύτερο του έτους, περίοδο κατά την οποία η οικονομία εκτιμάται ότι θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πρώτο 3μηνο όπως άλλωστε αναμενόταν θα είναι υφεσιακό και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Στην προσπάθεια που ξεκινάει ώστε η χώρα να επιστρέψει σε ανάπτυξη σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα παίξουν και τα κονδύλια που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ των μέτρων που εκτιμάται ότι μπορεί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας είναι:

  • Η επιστρεπτέα 7 θα ξεκινήσει το δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου και η καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει λίγο πριν το Πάσχα.
  • Χρηματοδότηση των παγίων δαπανών. Οι όροι και προϋποθέσεις θα γίνουν γνωστές μέσα στις επόμενες ημέρες και θα τρέξει εντός του Μαΐου.
  • Καταβολή πληρωμών στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα από Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο. Αυτή την φορά θα υπάρξει προκαταβολή για τους ιδιοκτήτες. Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ που αφορά την επιδότηση δόσεων για δάνεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που πάει στην Βουλή σήμερα. Το μέτρο θα ξεκινήσει να τρέχει μέσα στον Απρίλιο και θα αφορά 120.000 δανειολήπτες.
  • Οι αναστολές συμβάσεων για εργαζομένων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
  • Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, μέσω πόρων του ΕΣΠΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις