Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

HΠΑ – Θετική έκπληξη: Κατά 3,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2023

HΠΑ – Θετική έκπληξη: Κατά 3,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2023

Η ανάπτυξη τoυ ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το δ’ τρίμηνο του 2023 ξεπέρασε τις προβλέψεις, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού τροφοδότησε τις καταναλωτικές δαπάνες, επισφραγίζοντας ένα εκπληκτικά ισχυρό έτος που αψήφησε τις προβλέψεις για ύφεση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3%, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε σήμερα (25.01.24). Για το σύνολο του 2023, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,5%.

Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας – οι καταναλωτικές δαπάνες – αυξήθηκε με ρυθμό 2,8%. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η στέγαση συνέβαλαν επίσης στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο το περασμένο τρίμηνο.

Τα στοιχεία ολοκληρώνουν ένα έτος κατά το οποίο η οικονομία επέδειξε εκπληκτική αντοχή, αψηφώντας τις προσδοκίες πολλών οικονομολόγων της Wall Street ότι η χώρα ήταν έτοιμη να διολισθήσει σε ύφεση.

Παρά την επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, η καταναλωτική δαπάνη τροφοδοτήθηκε συνεχώς από τη διαρκή αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση του πληθωρισμού.

Ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να επικαλεστεί τα στοιχεία του ΑΕΠ καθώς προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς ότι έχει κάνει καλή δουλειά στην οικονομία. Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώνεται επίσης τους τελευταίους μήνες.

Ενισχυμένοι από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες δαπάνες των διακοπών, οι αριθμοί του τέταρτου τριμήνου υποδηλώνουν ότι η οικονομία μετέφερε κάποια δυναμική στο νέο έτος, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η επέκταση βρίσκεται σε ισχυρότερη βάση. Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη θεωρείται ότι θα μετριαστεί φέτος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις