Κυριακή, 12 Μαΐ
20oC Αθήνα

Η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να τυπώσει νέο χρήμα

Η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να τυπώσει νέο χρήμα

Η επάνοδος της Βρετανίας στην ανάπτυξη μειώνει στο 55% από 60% τις πιθανότητες η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) να τυπώσει περισσότερο χρήμα φέτος, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σε δείγμα οικονομολόγων, οι οποίοι κατά πλειοψηφία εκτίμησαν πως δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή της πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας αυτής την επόμενη εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι οι οποίοι ερωτήθηκαν είπαν επίσης ότι το πρόγραμμα της ΤτΑ για να τονωθεί ο δανεισμός των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων θα αποδειχτεί αποτελεσματικό.

Η βρετανική οικονομία απέφυγε την τρίτη ύφεση σε πέντε χρόνια, καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη 0,3% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Ωστόσο, ελάχιστοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το προσεχές διάστημα, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, αγοράζοντας κρατικά αξιόγραφα.

Πάντως, μόλις τρεις από 63 οικονομολόγους που εκφράστηκαν σχετικά προέβλεψαν ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί κατά την συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Εξάλλου, 34 από 55 οικονομολόγους εκτίμησαν ότι τα μέτρα για τον δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα αποδειχτεί αποτελεσματικό, ενώ οι υπόλοιποι εκτίμησαν ότι δεν θα έχει καμιά συνέπεια. Ουδείς εκτίμησε ότι το πρόγραμμα της ΤτΑ θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι σημείωσαν ότι η έλλειψη ζήτησης είναι ο βασικός λόγος της μικρής αύξησης των πιστώσεων, όχι η έλλειψη προσφοράς, αν και για πολλούς πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων.

Το κύριο επιτόκιο χορηγήσεων της ΤτΑ μοιάζει πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% για το 2013 και για ένα μεγάλο μέρος του 2014, ύστερα και από την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει στο ίδιο επίπεδο το δικό της κύριο παρεμβατικό επιτόκιο.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ —πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Καναδά— διαδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ από 1ης Ιουλίου, και με την άφιξή του πολλοί αναμένουν λήψη περαιτέρω μέτρων. Οι 27 οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι θα ανακοινώσει περισσότερες πρωτοβουλίες για την τόνωση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, ενώ οι 15 προέβλεψαν ότι θα αποπειραθεί να αυξηθούν οι πιστώσεις και στα νοικοκυριά πριν από το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τριπλασιάστηκαν οι Βρετανοί που κατέφυγαν σε κοινωνικά παντοπωλεία

Βρετανία: Φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές μέχρι το 2015

Κάμερον: Θα απαιτήσει αυτονομία από την Μέρκελ και την ΕΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε