Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Η κυβέρνηση κάνει πίσω σε τρία μέτρα του νέου φορολογικού – Αναθεωρεί την παρακράτηση που θα ζημίωνε τους πολίτες έως και ένα μισθό το χρόνο

Η κυβέρνηση κάνει πίσω σε τρία μέτρα του νέου φορολογικού – Αναθεωρεί την παρακράτηση που θα ζημίωνε τους πολίτες έως και ένα μισθό το χρόνο

– Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις ετοιμάζεται να κάνει αλλαγές στο φορολογικό
– Με την κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση μισθωτοί θα έχαναν έως και ένα μισθό
– Η κυβέρνηση θα αποσύρει την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 80%
– Από το 2014 επαγγελματικές δαπάνες πάνω από 500 ευρώ θα αναγνωρίζονται εαν γίνονται μέσω τράπεζας

Μία ημέρα μετά την κατάθεση των διατάξεων του κώδικα φορολογίας και με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μιας και επιβαρύνεται για άλλη μία φορά η τσέπη των μισθωτών και των συνταξιούχων ως συνήθως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές.

Όπως προέκυψε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση εξετάζει τρεις αλλαγές προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση της επιβάρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων φορολογουμένων.

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως κάνει πίσω ολοταχώς την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, κάτι που εάν τελικά ίσχυε θα προκαλούσε μεγάλη επιβάρυνση. Πολύ απλά αυτό σημαίνει πως τα συνήθη κορόιδα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα εισπράττουν κάθε μήνα λιγότερα χρήματα αφού αυξάνεται η παρακράτηση φόρου. Αυτό λοιπόν όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση το παίρνει πίσω.

Το δεύτερο μέτωπο που σκοπεύει το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει είναι η αύξηση από 55% στο 80% στην προκαταβολή του φόρου για τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως κάθε τέτοια επιχείρηση θα πλήρωνε σύμφωνα με την πρώτη πρόταση της κυβέρνησης το 80% του φόρου ως προκαταβολή για το επόμενο έτος, στο οποίο πχ μπορεί να έκλεινε και η επιχείρηση.

Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο φαίνεται αποφασισμένο να παγώσει ακόμα και την αύξηση του φόρου στις αποζημιώσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε χτες, προβλεπόταν αύξηση από 20% σε 25% του φόρου για τις αποζημιώσεις από απολύσεις από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Και αυτή η αύξηση φαίνεται πως απομακρύνεται.

Οι μεγάλες παγίδες του νέου φορολογικού

Καμία μα καμία αναφορά δεν γίνεται σχετικά με την παρακράτηση φόρου για όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και σήμερα ανέρχεται στο 20% των εσόδων, από το πρώτο ευρώ.

Φοροτεχνικοί αναφέρουν στο NewsIt πως για τα μπλοκάκια μένει να εξακριβωθεί το εαν θα ισχύει το υπάρχον καθεστώς, δηλαδή φόρος 13% για ετήσια έσοδα 10.000 ευρώ, φόρος 26% για έσοδα εως 50.000 ευρώ και φόρος 33% για ετήσια έσοδα πάνω από 50.000 ευρώ.

Από το 2014 οι επαγγελματικές δαπάνες, πάνω από 500 ευρώ, θα αναγνωρίζονται ΜΟΝΟΝ εαν γίνονται μέσω τράπεζας.

Όλες οι παροχές, πάνω από 300 ευρώ, που προσφέρουν επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους μπαίνουν πλέον και αυτές στο εισόδημα και συνεπώς φορολογούνται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα με βάση την κλίμακα.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρωτικές οι αλλαγές στη φορολογία – Τι προβλέπεται και τι αλλάζει για τη φορολόγηση των Ελλήνων

Ακίνητα και ΦΠΑ στη μάχη με την τρόικα

Παραδείγματα για το νέο φόρο στα ακίνητα – Κερδισμένοι όσοι έχουν “φθηνά” ακίνητα

Η μεγάλη ανατροπή με το νέο σχέδιο για τους φόρους στα ακίνητα – Με το τετραγωνικό τα εντός σχεδίου – Με το στρέμμα τα αγροτεμάχια

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε