Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

IRIS: Τεράστιο άλμα στις συναλλαγές χρημάτων μέσω της υπηρεσίας

IRIS: Τεράστιο άλμα στις συναλλαγές χρημάτων μέσω της υπηρεσίας

Τεράστιο άλμα της τάξεως του 700% γνωρίζουν οι μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS, δηλαδή μόνο με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που είναι συνδεδεμένοι δύο τραπεζικοί λογαριασμοί για να κάνουν τις συναλλαγές τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΔΙΑΣ ΑΕ.

Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, το IRIS έχει τεράστια απήχηση στο ελληνικό κοινό και αυτό φαίνεται από το ποσοστιαίο άλμα στις μηνιαίες συναλλαγές χρημάτων σε διετή βάση. Παράλληλα, όπως ανέφερε η ίδια στο στο Digital Banking & Payments Conference στην Κύπρο «το 2022 αναμένουμε να διακανονιστούν από τη ΔΙΑΣ 370 εκατ. συναλλαγές περίπου, αξίας 400 δισ. ευρώ».

Πιο συγκεκριμένα, τον φετινό Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν περίπου 600.000 συναλλαγές IRIS άμεσων μεταφορών χρημάτων, έναντι 75.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ανέφερε.

Εξίσου εντυπωσιακή, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, είναι και η αύξηση στον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μέσω του mobile banking της τράπεζάς τους. Στις 30 Σεπτεμβρίου, το IRIS αριθμούσε 1,3 εκατ. χρήστες έναντι 500.000 χρηστών δύο χρόνια νωρίτερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι 80.000 εξ αυτών των χρηστών αντιστοιχούν σε επαγγελματίες.

Τι είναι το IRIS

Το IRIS προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα με διαισθητικό τρόπο, άμεσα και εύκολα. Ένα δημοφιλές παράδειγμα είναι η μεταφορά χρημάτων ανάμεσα σε φίλους που θέλουν να μοιραστούν τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο ή η αγορά εισιτηρίων στο γκισέ μιας συναυλίας. Άλλο παράδειγμα είναι η πληρωμή ενός επαγγελματία (π.χ. υδραυλικού) ή μιας μικρής επιχείρησης (π.χ. περίπτερο) με μεταφορά των χρημάτων απευθείας και εντός δευτερολέπτων στον λογαριασμό του μέσω κινητού και χωρίς τη χρήση IBAN.

Η λύση IRIS «κουμπώνει» με τους πελάτες όλων των τραπεζών και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ιδιαίτερη ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσουν. Αρκεί να το ενεργοποιήσουν στο mobile banking app που χρησιμοποιούν. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά ή ακόμη και τη χρήση των καρτών. Την τεράστια δυναμική του IRIS “δείχνουν” οι αντίστοιχες εφαρμογές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το «BLIK» στην Πολωνία, όπου αριθμεί 5.000.000 συναλλαγές την ημέρα

Η «μαγεία» του IRIS, όπως είπε η κ.Καμπουρίδου, είναι ότι δεν απαιτείται όλοι οι χρήστες να χρησιμοποιούν την ίδια τράπεζα, καθώς τα χρήματα μεταφέρονται εντός δευτερολέπτων ανεξαρτήτως τράπεζας. Θεωρούμε ότι αποτελεί το μέλλον των πληρωμών, καθώς αξιοποιεί πλήρως το TIPS, την υποδομή Instant Payments που υλοποιήθηκε πανευρωπαϊκά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις