Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Ideal Holdings: Εξετάζει εξαγορές 50 εκατ. ευρώ – Οι προσδοκίες για Αττικά Πολυκαταστήματα πληροφορική και βιομηχανία

Ideal Holdings: Εξετάζει εξαγορές 50 εκατ. ευρώ – Οι προσδοκίες για Αττικά Πολυκαταστήματα πληροφορική και βιομηχανία

Νέες εξαγορές σε βιομηχανία, πληροφορική και εμπόριο, όπου ήδη αναπτύσσει δραστηριότητα, δρομολογεί η Ideal Holdings, ενώ παράλληλα εξετάζει την είσοδο σε νέα κανάλια, με τη συμβολή κεφαλαίων που θα αντλήσει από το ομολογιακό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ, η έκδοση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για τη στρατηγική της επόμενης μέρας που στηρίζεται σε τρεις άξονες και τις νέες προοπτικές που δημιουργεί η έκδοση ομολόγου μίλησε σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος της Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Ειδική αναφορά έκανε ο ίδιος στα Αττικά Πολυκαταστήματα, τα οποία αποτελούν την πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας και την έναρξη δραστηριοποίησης στον τομέα εμπορίου, καθώς και στην Astir Vitogiannis από τον τομέα της βιομηχανίας, αλλά και τις Byte και ADACOM από τον τομέα της Πληροφορικής.

Αττικά Πολυκαταστήματα

Στον κλάδο του λιανεμπορίου η Ideal μπήκε πρόσφατα με την μεγάλη εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η απόφαση της εταιρείας να επενδύσει στα Attica Stores – το μεγαλύτερο ενοικιαστή του City Link – προέκυψε μετά από την αξιολόγηση των θετικών προοπτικών, του καλού μάνατζμεντ και των υγιών αποτελεσμάτων. «Πιστεύουμε ότι τα Αττικά Πολυκαταστήματα έχουν δυνατότητες λόγω του τουρισμού και του Ελληνικού» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι ήδη οι μέτοχοι έχουν πάρει πολύ μεγάλη αξία από αυτή την επένδυση.   

Το 2022 η εταιρεία είχε έσοδα 190 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος, αναμένονται να φθάσουν έως τα 210 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ήταν 19,7 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2023 εκτιμώνται στα 15-16 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου η εταιρεία θα κλείσει τη χρονιά με καθαρό ταμείο.

Δραστηριότητα στα καπάκια

Από τη δραστηριότητα στον τομέα της βιομηχανίας με την Astir Vitogiannis και την Coleus Packaging στη Ν. Αφρική η εταιρεία έχει πολύ καλές αποδόσεις. Η Astir κατασκευάζει μεταλλικά πώματα με το 94% της παραγωγής της να αφορά εξαγωγές με βασικούς πελάτες πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών. Η Astir συμμετέχει με 75% στην Coleus Packaging η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μεταλλικών πωμάτων στην Αφρική.  Τα δύο εργοστάσια απασχολούν συνολικά πάνω από 250 άτομα προσωπικό.  Για τη φετινή χρήση ο κ. Παπακωσταντίνου εκτιμά ότι τα έσοδα του ομίλου θα είναι λίγο χαμηλότερα από πέρσι, λόγω της διαφοράς τιμής του χάλυβα, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τα EBITDA θα είναι υψηλότερα.  Η εταιρεία αναζητά συνεργασίες κι εξαγορές κυρίως εκτός Ελλάδος.

Προοπτικές στην Πληροφορική

Στον κλάδο της πληροφορικής η Ideal δραστηριοποιείται με τις Byte και ADACOM. H Byte είναι εταιρεία πληροφορικής με σημαντικά ψηφιακά έργα που αφορούν μεταξύ στο κομμάτι των ψηφιακών υπογραφών και των ηλεκτρονικών συμβάσεων, ενώ η ADACOM δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια. Πέρσι οι δύο εταιρείες είχαν πωλήσεις 83 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της Ideal φέτος το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τριψήφιο. Η λειτουργική κερδοφορία ήταν το 2022 στο 8,9 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται στα 10 με 12 εκατ. ευρώ, ενώ σε διψήφιο νούμερο αναμένονται και τα κέρδη προ φόρων. Ο κλάδος έχει μηδέν δάνεια και περίπου 10 εκατ. ευρώ ταμείο.

Νέα πηγή χρηματοδότησης

Όσον αφορά την έκδοση ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, η δημόσια προσφορά ξεκινά τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και θα τελειώσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου. «Με το ομολογιακό η εταιρεία εισέρχεται σε νέα κανάλια χρηματοδότησης» ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, ενώ σύμφωνα και με όσα έχουν ανακοινώσει προς το Χρηματιστήριο: Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού μέχρι το ποσό των 74,8 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση εξαγορών μέσα σε διάστημα 24 μηνών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις