Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

KPMG: Το 56% των Ελληνίδων μάνατζερ βλέπουν με αισιοδοξία την μετά Covid εποχή

KPMG: Το 56% των Ελληνίδων μάνατζερ βλέπουν με αισιοδοξία την μετά Covid εποχή

Θετικές πλευρές στην κρίση του κορονοϊού βλέπουν γυναίκες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, σύμφωνα με την έρευνα Global Female Leaders Outlook που εκπονήθηκε από την KPMG.  

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 58% των συμμετεχουσών παγκοσμίως και το 56% των Ελληνίδων παραμένουν αισιόδοξες ή πολύ αισιόδοξες σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης των εταιρειών τους σε ορίζοντα τριετίας. Το 41% των γυναικών παγκοσμίως και το 32% των Ελληνίδων σε ηγετικές θέσεις πιστεύει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ποικιλομορφία και την ένταξη (diversity and inclusion) δεν θα επιβραδυνθεί μετά την πανδημία.

Αποδεικνύεται ακόμη, ότι οι περισσότερες γυναίκες μάνατζερ βλέπουν την πανδημία ως μία ευκαιρία για επίτευξη ισότητας των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια και τις ομάδες διοίκησης.

Επιπλέον, παραπάνω από τις μισές (58% παγκοσμίως και 52% στην Ελλάδα) δηλώνουν ότι θέλουν να εδραιώσουν τα οφέλη για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, τα οποία καταγράφηκαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ 48% των γυναικών παγκοσμίως και το 38% των Ελληνίδων αναφέρουν ότι η ανταπόκρισή τους στην πανδημία έχει μετατοπίσει την εστίαση τους προς το «Κ» των Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ΠΚΔ-ESG)

Τα νέα δεδομένα

 Η παγκόσμια έρευνα της KPMG αποκαλύπτει ότι ενώ τέσσερις στις δέκα δεν θεωρούν πιθανή μια επιβράδυνση στα οφέλη που έχουν επιτευχθεί για την ποικιλομορφία και την ένταξη, σε ποσοστό 91% στην Ελλάδα αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις απέχουν κατά πολύ από την επίτευξη πραγματικής ποικιλομορφίας στα ΔΣ και τις ομάδες διοίκησης τους.

Η Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας δήλωσε «H πανδημία της νόσου COVID-19 αποτελεί καθοριστική για την εποχή μας παγκόσμια κρίση. Έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις, η νόσος COVID-19 έχει τη δυνατότητα να επιφέρει πιο μόνιμες αλλαγές, όχι μόνο στην προσωπική μας ζωή (τηλεργασία και τηλε-εκπαίδευση) και σε επιχειρηματικούς τομείς (ψηφιακός μετασχηματισμός και επικοινωνία), αλλά και στον δημόσιο χώρο (κυβερνητική συμμετοχή και ρυθμίσεις). Για τις Ελληνίδες σε διοικητικές θέσεις, οι προκλήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που βρίσκονται στην εκπνοή παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, έχοντας ήδη επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα και διαχειριστεί συνθήκες γεμάτες ανατροπές. Θα ήθελα προσωπικά να τις συγχαρώ για το ρόλο που διαδραματίζουν στο Ελληνικό επιχειρείν, αλλά και τη συμβολή τους στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία εν γένει. Η συνδρομή τους αποτελεί κορωνίδα και μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας».

 

Σχετικά με την έρευνα Global Female Leaders Outlook της KPMG

Στην έρευνα συμμετείχαν 675 γυναίκες ηγετικά στελέχη από 52 χώρες και περιοχές, και πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τις 15 Οκτωβρίου του 2020. Περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες (57%) προέρχονται από εταιρείες που έχουν πάνω από 500 εκ. δολάρια ΗΠΑ ετήσιο τζίρο. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άθροισμα ορισμένων μεγεθών ενδέχεται να μην ισούται με το 100% λόγω στρογγυλοποίησης.

Για 2η συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχαν 34 Ελληνίδες σε ηγετικές θέσεις (5%) κυρίως μεταξύ 40-65 ετών (88%) με το μεγαλύτερο ποσοστό (62%) να κατέχει ανώτερες διευθυντικές θέσεις (Επικεφαλής τμήματος, Επικεφαλής μονάδας ή λειτουργίας) στους κλάδους της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, του ασφαλιστικού και του τραπεζικού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πάνω από τις μισές γυναίκες (62%) εργάζονται στην ίδια θέση για πάνω από 5 χρόνια, ενώ το 65% απάντησε ότι δεν έχει εργαστεί σε σχετικές θέσεις εκτός εταιρείας.

Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν: Μποτσουάνα, Κένυα, Νιγηρία, Ουγκάντα, Αυστραλία, Βερμούδες, Κίνα, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Σρι Λάνκα, Αυστρία, Βέλγιο, Νησιά της Μάγχης, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Γκουέρνσει, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Νήσος Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Μεξικό, Περού, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Πόλη του Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καναδάς και ΗΠΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις