Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Market Pass, Youth pass, Σπίτι μου: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Market Pass, Youth pass, Σπίτι μου: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αλλαγές δρομολογούνται τόσο στο Market Pass και το Youth Pass, αλλά και το στεγαστικό Πρόγραμμα «Σπίτι μου», στο πλαίσιο της υλοποίησης των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με στόχο να αμβλυνθούν όσο είναι εφικτό, οι επιπτώσεις της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια.

Market pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα καταβληθεί

Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Market Pass. To νέο Market Pass θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, για Αύγουστο έως Οκτώβριο.

Το ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους θα μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και τις 31/12/2023.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 22 ευρώ έως 100 ευρώ, ενώ θα πιστωθθεί το 80% του ποσού, σε περίπτωση που θα πιστωθούν σε λογαριασμό. Η πληρωμή του θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ποιοί κάνουν νέα αίτηση για Market Pass:

– Μη υποβολή αίτησης στον προηγούμενο γύρο

– Εκπλήρωση εισοδηματικού κριτηρίου για 1η φορά

– Αλλαγή τρόπου πληρωμής (όσοι ήταν δικαιούχοι στον πρώτο γύρο και θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής)

Εισοδηματικά κριτήρια:

– 16.000 ευρώ για τον άγαμο,

– 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Περιουσιακά κριτήρια:

– έως 250.000 ευρώ για τον άγαμο,

– 400.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Youth Pass: Ποιοι το δικαιούνται, πότε θα καταβληθεί

Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου τοποθετείται χρονικά η καταβολή της ενίσχυσης των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κωδικούς TAXISNET, καθώς οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το Youth Pass, εκτός από όσους έχουν κλείσει τα 18 έτη θα το λάβουν αναδρομικά και όσοι έχουν κλείσει τα 19 έτη.

«Σπίτι μου»: Τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία. Ο νέος κύκλος που ξεκινά μέσα στον μήνα περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους και περισσότερα ακίνητα, και μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.Η πρώτη αλλαγή αφορά το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα, το οποίο πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ.

Όμως, σε αυτόν τον κύκλο, στο συνολικό εισόδημα λαμβάνεται και το τεκμαρτό. Συνεπώς, περιλαμβάνονται δικαιούχοι με μικρότερο ονομαστικό εισόδημα των 10.000 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή περιλαμβάνει την παλαιότητα των ακινήτων, η οποία πρέπει να είναι άνω των 15 ετών. Στον νέο κύκλο, η παλαιότητα του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη από το έτος της άδειας και όχι της ανέγερσης.

Επομένως, αυξάνεται η περίμετρος των επιλέξιμων ακινήτων για επιδότηση (75%) στεγαστικών δανείων (έως 150.000 ευρώ).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις