Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

«Με συγχωρείτε, λάθος» – Υπουργός πήρε πίσω τα περί συμψηφισμού ΦΠΑ και χρεών προς το Δημόσιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Mea culpa» αναφώνησε ο Παναγιώτης Ρήγας και σε χρόνο dt αναίρεσε τις ίδιες του τις δηλώσεις, αποδίδοντάς τες σε λάθος!

Προηγουμένως, πάντως, είχε προκαλέσει σύγχυση στους πάντες αλλά και εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο. Από το βήμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία εξεργάζεται τον νέο αναπτυξιακό νόμο, και παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα του συμψηφισμού ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με χρέη των επιχειρήσεων στο δημόσιο.

«Τον Φεβρουάριο θα γίνει ο διακανονισμός εκείνος που ζητάει η αγορά, να υπάρχει συμψηφισμός όταν το δημόσιο είτε από ΦΠΑ είτε από άλλους λόγους οφείλει σε κάποιον επιχειρηματία, έστω και στοιχειωδώς. Τον τελευταίο χρόνο αυτό έχει μπει μετ’ επιτάσεως σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και μας διαβεβαίωσαν ότι θα βρουν τρόπο ώστε αυτό να τελειώσει. Είναι μία άδικη συμπεριφορά για τον ιδιώτη που πρέπει να διορθωθεί», είπε ο κ. Ρήγας, προκαλώντας ανακούφιση στην αγορά και εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο.

Τις… φωτιές που άναψε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης έσπευσε να σβήσει ο ίδιος, αφού πρώτα πηγές του υπουργείου Οικονομίας τον… «άδειασαν», τονίζοντας πως μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Μετά από αυτό, ο κ. Ρήγας διέψευσε τον… εαυτό του και ενημέρωσε ο ίδιος τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως έκανε λάθος, η διατύπωση δεν ήταν η σωστή και για αυτό προκλήθηκαν παρερμηνείες και σύγχυση. «Δεν γνώριζα ότι υπάρχει και σήμερα δυνατότητα συμψηφισμού χρεών και οφειλών μεταξύ στενού δημόσιου τομέα και επιχειρήσεων, αλλά νόμιζα πως ήταν μόνο για συμψηφισμό ΦΠΑ προς ΦΠΑ», είπε ο υφυπουργός. Κυβερνητικές πηγές συμπλήρωσαν ότι για την ώρα δεν υπάρχει υποδομή για περισσότερους συμψηφισμούς και αν είναι δυνατό να υπάρξουν αλλαγές, θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το περιστατικό, που αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τα… κενά που υπάρχουν στη συνεννόηση των κυβερνητικών στελεχών, δεν έμεινε ασχολίαστο από την αντιπολίτευση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε