Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ποιοί είναι οι καλύτεροι μαθητές της κυβέρνησης και ποιοί οι χειρότεροι;

Ποιοί είναι οι καλύτεροι μαθητές της κυβέρνησης και ποιοί οι χειρότεροι;

Τρία υπουργεία το α τρίμηνο στις δαπάνες μένουν μεταξεταστέα, ενώ οι καλύτεροι μαθητές της κυβέρνησης είναι άλλα τρία υπουργεία.

Κατά 9,9% μειωμένες είναι οι δαπάνες του κράτους το α τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το στόχο που ορίζει το Μνημόνιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονονικών, κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν τρία υπουργεία της κυβέρνησης βρέθηκαν εκτός στόχου, αν και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση αυτό συνέβη λόγω μεμονωμένων συγκυριακών και διαχειριστικών λόγων και δεν υπάρχουν σε αυτή την απόκλιση στοιχεία διατηρησιμότητας.

Τα υπουργεία αυτά είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον κ. Ρουπακιώτη, το υπουργείο Οικονομικών με επικφαλής τον κ. Στουρνάρα και αυτό ειδικά προκαλεί εντύπωση και τέλος κάποιες αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ωστόσο, υπήρξαν και φορείς του κράτους που θα μπορούσαν να λάβουν συγχαρητήρια για το πώς διαμόρφωσαν τις δαπάνες τους σε σχέση με τους μνημονιακούς στόχους.

Οι περισσότεροι φορείς είχαν θετικό αποτέλεσμα από 1% έως και 67,4%, Συγκεκριμένα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται κάτω από τον στόχο τουλάχιστον κατά 60%, η προεδρία της Δημοκρατίας κατά 43,1% και το υπουργείο Τουρισμού κατά 67,4%.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

– Οι συνολικές πραγματοποιήσεις κινήθηκαν σημαντικά πιο πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το α΄ τρίμηνο του 2013 κατά 81,5 εκατ. ευρώ ή 65,7% γιατί καταβλήθηκαν αναδρομικές αποδοχές στους δικαστικούς λειτουργούς ύψους περίπου 91 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες αυτές δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον προϋπολογισμό του, αλλά στις πιστώσεις του ειδικού φορέα του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες».

– Αντίθετα μείωση παρουσιάζουν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 3,5 εκατ. ευρώ.

Υπουργείο Οικονομικών

– Οι πραγματοποιήσεις του τριμήνου για το ΥΠΟΙΚ, εξαιρουμένων των Γενικών Κρατικών Δαπανών, κινήθηκαν πάνω από τους στόχους κατά 44 εκατ. ευρώ ή 31%. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στις πληρωμές που δεν είχαν αρχικά περιληφθεί στους στόχους και αφορούν πληρωμές αναδρομικών αποδοχών στους λειτουργούς του ΝΣΚ (9,5 εκατ. ευρώ), στη διάθεση αυξημένης επιχορήγησης στην ΕΛΣΤΑΤ (14 εκατ. ευρώ) και στην απόδοση πόρων σε τελωνειακές υπηρεσίες (4,7 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες για την πληρωμή αναδρομικών αποδοχών στους λειτουργούς του ΝΣΚ και η απόδοση πόρων σε τελωνειακές υπηρεσίες δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον προϋπολογισμό του, αλλά είχαν περιληφθεί στις πιστώσεις του ειδικού φορέα του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες».

– Αυξημένες παρουσιάζονται και οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 11,2 εκατ. ευρώ.

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Οι πραγματοποιήσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων παρουσιάζουν επιπλέον πληρωμές έναντι των στόχων κατά 65,3 εκατ. ευρώ που οφείλονται κυρίως στο ΠΔΕ για το οποίο δεν είχαν συμπεριληφθεί σχετικές προβλέψεις στους στόχους, καθόσον οι δαπάνες αυτές αφορούν μεταβιβάσεις στους φορείς υλοποίησης του ΠΔΕ που είναι οι Περιφέρειες.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, με γραπτή δήλωσή του: «Είναι γνωστό ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Νοεμβρίου 2012 ενσωματώθηκε στον ν. 4111/2013 και από το τρέχον οικονομικό έτος έχει τεθεί σε ισχύ. Σε αυτόν προβλέπεται, στο πλαίσιο συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών, μηχανισμός παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Προβλέπεται η θέσπιση τριμηνιαίων στόχων και ανώτατων ορίων δαπανών, ώστε αυτοί να είναι συμβατοί με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνεται η δημοσιοποίηση σε τριμηνιαία βάση των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης επίτευξης των στόχων της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλιστούν, σε ακόμα μία διάστασή τους, η έγκυρη πληροφόρηση και η διαφάνεια στην πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Α ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολίτες βαθμολογούν τους υπουργούς

Σαμαράς: Ποιός σας είπε ότι η Μ. Πέμπτη είναι αργία;

“Γαλάζιος” βουλευτής κατέθεσε νόμο για να μειωθούν οι βουλευτές από 300 σε 200 – Τι προβλέπει για τους υπουργούς

Δύο υπουργοί αντίθετοι με τη λέξη επίορκος και τον τρόπο απόλυσής τους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε