Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Smart Park: Γυρίζει σελίδα – Το χρονικό της εξαγοράς από την Trade Estates, το τίμημα των 110 εκατ. ευρώ και τα επόμενα σχέδια

Smart Park: Γυρίζει σελίδα – Το χρονικό της εξαγοράς από την Trade Estates, το τίμημα των 110 εκατ. ευρώ και τα επόμενα σχέδια

Ολοκληρώθηκε κι επισήμως η εξαγορά του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, του Smart Park από την Trade Estates του ομίλου Φουρλής, αξιοποιώντας έτσι το σύνολο των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που πραγματοποίησε η εταιρεία τον Νοέμβριο 2023 με εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, η συμφωνημένη αξία του Smart Park, που εξαγοράθηκε απο την Trade Estates, ανήλθε στα 110 εκατ. ευρώ (on a debt free-cash free basis), ενώ η αξία απόκτησης των μετοχών της Γυαλού Μ.Α.Ε. ανήλθε σε 95,8 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε κατά μεγάλο ποσοστό (53%) από το σύνολο των καθαρών κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Η συναλλαγή μεταβίβασης του 100% των μετοχών της Γυαλού Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία εμπορικών και Τουριστικών Δραστηριοτήτων από την Reds ΑΕ (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ) ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου.

Το Smart Park βρίσκεται στη θέση Γυαλού, στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος και εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 91.000 τ.μ. Διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ. καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης. Οι εμπορικές του επιφάνειες είναι κατά 100% μισθωμένες στις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα.

Αυξημένη επισκεψιμότητα

Το Εμπορικό Πάρκο έχει πετύχει εντυπωσιακές επιδόσεις ανάκαμψης στη μετά-Covid εποχή, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επισκεψιμότητα του Εμπορικού Πάρκου το 2022 ήταν 6,1 εκατ. επισκέπτες, αυξημένη κατά 13,2% σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, το Α’ εννεάμηνο του 2023 επιτυγχάνεται περαιτέρω σημαντική αύξηση κατά 18% στην επισκεψιμότητα του, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η συγκεκριμένη επένδυση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της, ως η μόνη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην απόκτηση και ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων και σύγχρονων Κέντρων Logistics μεγάλου μεγέθους, καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης Omnichannel που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ενισχύοντας τη στρατηγική της στόχευση, η εταιρεία στοχεύει στην επιτυχή ανταπόκριση της στη συνεχώς εξελισσόμενη αγορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Επενδυτικό πλάνο

Με αφορμή την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την αγορά του Smart Park, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για την προσθήκη του Smart Park, του μεγαλύτερου Εμπορικού Πάρκου στην Ελλάδα, στο ισχυρό χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τα κεφάλαια που πρόσφατα αντλήσαμε μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου που πραγματοποίησε η εταιρία μας τον Νοέμβριο του 2023 και την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΑ.

Η συγκεκριμένη εξαγορά αποτελεί μέρος του δυναμικού επενδυτικού πλάνου της εταιρείας μας και στοχεύουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη, μέσω της υλοποίησης ξεκάθαρου επενδυτικού σχεδίου ισχυρών αποδόσεων και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με όραμα να μεταμορφώσουμε τον κλάδο ακινήτων λιανικής στη χώρα μας».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις