Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Στα πρόθυρα ευρωδιάσωσης και η Ιταλία;

Στα πρόθυρα ευρωδιάσωσης και η Ιταλία;

Όσο και αν διαβεβαιώνει ο Μ. Μόντι πως η χώρα του δεν θα χρειαστεί βοήθεια, η Ιταλία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων από τις αγορές, με πολλούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο της προσφυγής.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν άντεξε τελικά στις πιέσεις και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα των τραπεζών της χωρίς τη βοήθεια των Βρυξελλών. Την ίδια μοίρα ενδεχομένως να επιφυλάσσουν οι αγορές και στην Ιταλία.

Εάν καταφύγει σε αυτό το βήμα και η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, τότη η ευρωπαϊκή κρίση χρέους περνά αναμφίβολα σε ένα νέο επίπεδο.

Από τη σύγκριση των προβλημάτων της Ιταλίας και της Ισπανίας προκύπτουν σημαντικές διαφορές. Ο Γιούργεν Πφίστερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bayern LB, αναφέρεται στην πιο κραυγαλέα: “Η Ιταλία δεν έχει τραπεζικό πρόβλημα, γιατί εκεί δεν έσκασε καμία φούσκα ακινήτων όπως στην Ισπανία”.
Τα σημερινά προβλήματα της Ρώμης εντοπίζονται μεταξύ άλλων στην υποχώρηση των οικονομικών της επιδόσεων. Η υποχώρηση αυτή, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Μόντι. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν και στις οικονομικές επιδόσεις της Ιταλίας την ερχόμενη χρονιά.

“Σε αντίθεση με την Ισπανία όμως, η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στο πεδίο μείωσης της δημοσιονομικών της ελλειμμάτων. Την ώρα που η Ρώμη θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμά της ακόμη και στο 2 %, το έλλειμμα της Μαδρίτης θα κυμανθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 6,5 %”. Η Ιταλία έχει όμως και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα: ο ειδικός υπογραμμίζει εδώ την ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας καθώς και τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές δομές της χώρας.

Η σκιά των εκλογών

Οι προσδοκίες από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι ήταν μεγάλες, ωστόσο, όπως εκτιμά ο Γιούργκεν Πφίστερ, δεν κατάφερε να τις εκπληρώσει. Οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία έχουν προγραμματιστεί για το 2013 και επισκιάζουν ήδη το κυβερνητικό έργο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bayern LB εκτιμά ότι η Ιταλία δεν θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Δηλώνει πεπεισμένος ότι οι Ιταλοί θα καταφέρουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης με τις δικές τους δυνάμεις. Κι αν όχι; Τότε η ευρωζώνη θα είχε ένα ακόμη πρόβλημα, όπως λέει, καθώς οι μηχανισμοί στήριξης, ακόμη και στη διευρυμένη τους μορφή, δεν θα αρκούσαν για μια χώρα όπως η Ιταλία.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης : Θυσιάζουν την Ελλάδα για το ευρώ

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε