Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Στην κόψη του ξυραφιού το κούρεμα – “Ψάχνουν” 20 δισ. ευρώ!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ήδη από τον Δεκέμβρη το ΔΝΤ διαφωνούσε κάθετα με την πρόβλεψη ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο με το υπάρχον σχέδιο για το “κούρεμα”.

Από τα τέλη του περασμένου … χρόνου λοιπόν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 20 δισεκατομμυρίων η χώρα μας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Το ΔΝΤ είχε ήδη βρει τη λύση. Να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Η “λύση” βρήκε στον “τοίχο” της άρνησης της Γερμανίας η οποία αρνείται επιπλέον χρηματοδότηση και επιμένει σε μεγαλύτερο “κούρεμα”.
Μεγαλύτερο “κούρεμα” πλέον του σχεδόν 70% που είναι σήμερα ισοδυναμεί ωστόσο με χρεοκοπία και έτσι ουσιαστικά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όπου θα πρέπει να ακολουθηθούν τρεις εναλλακτικές λύσεις.
Από χθες όπως διαπιστώθηκε στο Eurogroup με βάση τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και με μια συμφωνία για το “κούρεμα” στη βάση της απόφασης της 26ης-27ης Οκτωβρίου ο στόχος για έλλειμμα 120% το 2020 δεν είναι επιτεύξιμος. Θα υπάρξει απόκλιση 10% ή και μεγαλύτερη. Έτσι προκύπτουν τα 20 επιπλέον δισεκατομμύρια.
Έτσι είτε πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το επιτόκιο (κοντά στο 3% είπε εμμέσως πλην σαφώς ο Ζ.Κ. Γιούνγκερ) είτε να μπουν στο κούρεμα και τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών.
Έτσι ουσιαστικά χθες το eurogroup έστειλε μήνυμα προς του πιστωτές ότι ουσιαστικά δεν διαπραγματεύονται μόνο με την Ελλάδα αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη πλέον για ένα πιο χαμηλό επιτόκιο
“Έχουμε την έγκριση και την στήριξη του Eurogroup να ολοκληρώσουμε την διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.
Στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε την ενεργό συμμετοχή και της Τρόικας και του EFSF και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μπορούμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση” είπε ο Ε. Βενιζέλος σήμερα και αυτό ήταν το μήνυμα των δηλώσεων τόσο του Ζ.Κ. Γιούγκερ όσο και του Όλι Ρεν.
Αυτή είναι η μία κατεύθυνση πίεσης. Η άλλη και με δεδομένο ότι απορρίπτεται σχεδόν καθολικά το ενδεχόμενο αύξησης του δανείου, είναι να “κουρευτούν” τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών.
Εδώ κλειδί είναι τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της ΕΚΤ και η πίεση και από ποιους θα ασκηθεί αυτή.
Η πίεση προς την ΕΚΤ είναι διπλή, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της Γερμανίας. Και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι δεν αρκεί μόνο η μείωση του επιτοκίου στο 3%, θα πρέπει να κουρευτούν και τα ομόλογα της ΕΚΤ.
Στο σημείο αυτό ενώ υπήρξε ένα … “μονομπλόκ” Ευρωπαίων και ΔΝΤ ως προς τη στάση απέναντι στις τράπεζες-δανειστές υπήρξε σοβαρή διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν ως προς τις άλλες επιλογές.
Όλα αυτά ωστόσο αρχίζουν και τελειώνουν στην Ελλάδα, εδώ καταλήγει και η ασφυκτική πίεση για τη λήψη όλων των νέων μέτρων και την εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Ως προς αυτό σαφής είναι και η προειδοποίηση προς τα πολιτικά κόμματα να συνυπογράψουν νέα και παλιά μέτρα ώστε να ξεκλειδώσει το δάνειο-μαμούθ…
“Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να συμβάλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, σε αυτή την προσπάθεια. Και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου” είπε “μεταφέροντας” το σχετικό μήνυμα ο Ε. Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης:
Στις 13/2 τελειώνουν όλα: ή κλειδώνει το κούρεμα η χρεοκοπούμε

”Κούρεμα εως τις 5 Μαρτίου, εκλογές εως τις 8 Απριλίου”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε