Τετάρτη, 15 Μαΐ
21oC Αθήνα

Στουρνάρας: 10 δισ. το νέο δάνειο αλλά χωρίς μνημόνιο και νέα μέτρα

Στουρνάρας: 10 δισ. το νέο δάνειο αλλά χωρίς μνημόνιο και νέα μέτρα

– Παραδέχεται εμμέσως ο Γιάννης Στουρνάρας τις συζητήσεις για νέο πακέτο στήριξης
– Μια μέρα μετά τις δηλώσεις Έτινγκερ, ο υπουργός Οικονομικών μιλά για νέα βοήθεια 10 δισ.
– Δε μιλάμε για νέο μνημόνιο αλλά για πακέτο στήριξης χωρίς νέους όρους
– Να πληρώσουν οι πλούσιοι Έλληνες ζήτησε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία
– Στην Ουάσιγνκτον ξανά τον Σεπτέμβριο ο Αντώνης Σαμαράς, θα δει Μπάιντεν και Λαγκάρντ

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Εμμέσως, ο υπουργός παραδέχεται πως έχει υπάρξει συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Αν άλλωστε δεν είχε υπάρξει, δε θα ανακινούνταν από το Βερολίνο και μάλιστα εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία.
Και μάλιστα, φαίνεται πως οι συζητήσεις είναι τόσο προχωρημένες, που έχει «κλειδώσει» ακόμη και το ύψος της νέας βοήθειας. Για το ίδιο ποσό (κάπου κοντά στα 10 δισ.) μίλησε χθες και ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Η Ελλάδα έγινε το κεντρικό θέμα της προεκλογικής συζήτησης, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δέχονται πυρά για τους χειρισμούς τους και τα σχέδια για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να ζητά να πληρώσουν και οι «σούπερ πλούσιοι Έλληνες που έχουν καταληστέψει τη χώρα τους».

Το νέο πακέτο βοήθειας είναι δεδομένο, όπως όλα δείχνουν. Σύμφωνα πάντως με τον Γιάννη Στουρνάρα, δε μιλάμε για νέο μνημόνιο ούτε για νέα μέτρα. «Μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», τονίζει στη συνέντευξή του και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν», λέει.

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Ελλάδες να δανειστεί από τις αγορές, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντά ότι «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».
«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι υπάρχει θετική τάση στα έσοδα τους τελευταίους μήνες. «Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από της offsore. Έχουν εντοπιστεί 10 χιλιάδες από τις οποίες έχει ελεγχθεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκατ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατ. φανταστείτε οι 10.000 offsore τι έσοδα μπορούν να φέρουν», διευκρινίζει. Ομολογεί, όμως, ότι το υπουργείο κινείται αργά, δεν διαθέτει τεχνογνωσία για τέτοιου είδους ελέγχους και υπάρχει δισταγμός στον καταλογισμό φόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και πλεόνασμα έχουμε και χρέος 321 δισ. έχουμε!

«Κάτι παραπάνω από 10 δισ. το νέο δάνειο της Ελλάδας»

Οι αφίσες της BILD κατά της Ελλάδας!

FAZ: Ανίκανοι και λαϊκιστές οι έλληνες πολιτικοί – Απέτυχαν σε όλα! – Στράφι θα πήγαινε ένα τρίτο πακέτο

Μας έχει ξεγραμμένους! Πούτιν: Προβληματική χώρα για επενδύσεις η Ελλάδα! – Τι είπε για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη

Μας συγχωρείτε (δεύτερο) λάθος! Νέα γκάφα από το ΔΝΤ: Δε φταίει ο πολλαπλασιαστής, δεν αξιολογήσαμε τις επιπτώσεις της λιτότητας

Γερμανικός “πόλεμος” με φόντο την Ελλάδα! – Μέρκελ: Αυτός που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη να μη μιλάει

Η Ελλάδα τρομάζει τη Μέρκελ;

Και ο Ντάϊσελμπλουμ βλέπει τρίτο πακέτο στήριξης

Μέρκελ: Στα μέσα του 2014 θα σας πω πόσα θα χρειαστεί η Ελλάδα!

Και ο Σόιμπλε επιμένει: Έτσι θα είναι το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε