Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Θετική εξέλιξη!Συμφώνησαν οι γαλλικές τράπεζες στο σχέδιο διάσωσης

Στη Γαλλία η Κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν σε σχέδιο επανεπένδυσης των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Figaro, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας.
 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, οι ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή οι τράπεζες, θα επανεπενδύουν το 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους.
 
Μάλιστα το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε ομόλογα 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.
 
Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο “μηδενικού τοκομεριδίου”, δηλαδή μηδενικής απόδοσης, μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από τα κέρδη των μετοχών.
 
Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.
 
Η είδηση αυτή αποκτά μεγάλη σημασία καθώς οι γαλλικές τράπεζες έχουν στα ”χέρια” τους πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων.

Στη Βρετανία όμως καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν τέθηκε προς συζήτηση για πιθανή ανάμειξη των βρετανικών τραπεζών στο πλαίσιο συμφωνίας με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η εφημερίδα Observer έγραψε ότι η κυβέρνηση θέλει οι βρετανικές τράπεζες να επωμιστούν τις απώλειες των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου με στόχο να μην εξαπλωθεί η ελληνική οικονομική κρίση.

“Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά δεν έχουν τεθεί προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα,” δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι βρετανικές “Μεγάλες Τέσσερις” τράπεζες – Lloyds , Barclays, Royal Bank of Scotland and HSBC- έχουν σχετικά μικρή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Αντίθετα, έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία.

 

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε