Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για τον Dow Jones έφεραν οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ – Ξεπέρασε τις 37.000 μονάδες – Μεγάλη άνοδος για μετοχές, χρυσό και πετρέλαιο

Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για τον Dow Jones έφεραν οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ – Ξεπέρασε τις 37.000 μονάδες – Μεγάλη άνοδος για μετοχές, χρυσό και πετρέλαιο

Κλίμα ευφορίας στις αγορές και ιστορικό ρεκόρ για τον δείκτης Dow Jones, προκάλεσαν στις αγορές οι προβλέψεις – εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα, από τον επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ.

Οι αναλυτές με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις της FED εκτιμούν ότι έρχονται σύντομα οι μειώσεις επιτοκίων και το κυριότερο, ότι το τέρας του πληθωρισμού μπορεί να τιθασευτεί χωρίς η αμερικανική οικονομία να περάσει από τούνελ της ύφεσης. Το πλέον εντυπωσιακό της αντίδρασης από τις αγορές είναι το γεγονός ότι η άνοδος ήταν γενικευμένη. Μετοχές και εμπορεύματα εκτινάχθηκαν, ακόμη και ο χρυσός που συνήθως κινείται αντίθετα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδος. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 37.90,24 μονάδες ενισχυμένος κατά 512,30 μονάδες και άνοδο 1,40%, ο S & P 500 είχε άνοδο 1,37% και έκλεισε στις 4.707,09 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,38% και έκλεισε στις 14.733,96 μονάδες.

Ο Dow Jones βρίσκεται σε τροχιά ανόδου επί 6 διαδοχικές εβδομάδες και καταγράφει κέρδη 10% από τις αρχές του έτους. Στις 487 συνεδριάσεις που μεσολάβησαν από το προηγούμενο ρεκόρ του, είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την εκτίναξη του πληθωρισμού, τη ραγδαία αύξηση επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και τους επίμονους φόβους για μία ύφεση.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και τα σενάρια για περιφερειακές εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή ήρθαν να εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας.

Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υποχωρήσει περισσότερο από 8.000 μονάδες ή 22% σε σχέση με το ρεκόρ του Ιανουαρίου 2022, για να ανακάμψει στη συνέχεια.

Σε ότι αφορά την αγορά των εμπορευμάτων ο χρυσός εκτινάχθηκε στα 2.039,75 δολάρια η ουγγιά ενισχυμένος κατά 2,34% ενώ το Brent μετά από τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών αντέδρασε σήμερα σημειώνοντας άνοδο 1,84% και διαμορφώθηκε στα 74,59 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 1,73% στα 69,80 δολάρια το βαρέλι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις