Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Yπουργείο Οικονομίας: Ψηλά στην «ατζέντα» η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Οι στόχοι για ΕΣΠΑ και ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Yπουργείο Οικονομίας: Ψηλά στην «ατζέντα» η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Οι στόχοι για ΕΣΠΑ και ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

«Ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» έχουν χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να πράττει τα δέοντα με γνώμονα την συνέχιση της αναπτυξιακής τροχιάς της Ελλάδας, καθώς με το ξεκίνημα του νέου έτους δίνει έμφαση στην στήριξη των ΜμΕ με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως είναι τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, και η ανανεωμένη εκδοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Εξάλλου, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δηλαδή όσες απασχολούν έως και 49 άτομα προσωπικό, συνιστούν κάτι περισσότερο από το 99,5% της συνολικής επιχειρηματικότητας, με το ΓΕΜΗ να επιβεβαιώνει πως για άλλη μία χρονιά, το 2023, οι συστάσεις επιχειρήσεων ήταν σχεδόν τριπλάσιες από τις διαγραφές, ήτοι σε αναλογία 8.655 εγγραφών έναντι 2.897 διαγραφών.

Δεδομένου του μεγάλου οικοσυστήματος επιχειρήσεων, το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει την ενίσχυσή τους, ως ενδυνάμωση της ίδιας της ελληνικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου και δημιουργίας ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Έτσι, με τους αρμόδιους φορείς να έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι διαχειριστικών ενεργειών για να μην χαθούν οι διορίες με την λήξη του προηγούμενου έτους, το ΥΠΕΘΟ και τη νέα χρονιά «ανεβάζει» ψηλά στην λίστα των στόχων την επίτευξη του Ετήσιου Στόχου Απορρόφησης για το ΕΣΠΑ 2014-2020 (για την οποία θα υπάρξουν οι επίσημες διαβεβαιώσεις στους επόμενους μήνες) αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι τελευταίες αιτήσεις ενδιάμεσων πληρωμών για να καλυφθεί το 100% της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή ενός υπολειπόμενου ποσού 0,8 δισ. ευρώ, θα κατατεθούν τον Δεκέμβριο 2024. Ταυτόχρονα, από τα αιτήματα ενδιάμεσων πληρωμών που θα υποβληθούν εντός του 2024 για το νέο Πρόγραμμα 2021-2027, θα εισρεύσουν ως δημόσια έσοδα στα κρατικά ταμεία 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά τον ετήσιο στόχο απορρόφησης της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζεται η έκδοση νέων προσκλήσεων των Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής, μέσω εγκρίσεων χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, για τα προγράμματα: «Ανταγωνιστικότητα», «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», «Μεταφορές», «Πολιτική Προστασία» και «Διασυνοριακή Συνεργασία (Interreg)».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για το 2024 προγραμματίζονται 2,9 δισ. ευρώ, αθροιστικά, σε προσκλήσεις σε όλα τα προγράμματα της ΕΓ ΕΤΠΑ & ΤΑ, ενώ επίσης, για το Πρόγραμμα ΕΚΤ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», εκδίδονται νέες προσκλήσεις μέσω εντάξεων χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πως ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου «τρέχουν» με χρήματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 δύο νέα προγράμματα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (με το ένα να αφορά αποκλειστικά στον τουρισμό) συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Η «ομπρέλα» στήριξης των ΜμΕ

Για να τεθούν σε εφαρμογή τα πλάνα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, το ΥΠΕΘΟ και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσαν προ ημερών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ την δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, ως μετεξέλιξη του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και ΤΕΠΙΧ Ι, παλαιότερα, στα οποία είχαν ενταχθεί δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Το νέο πρόγραμμα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ με στόχο μόχλευσης δανείων 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, έχει δύο άξονες.

1. Ο άξονας της εγγυοδοσίας, με το κράτος να εγγυάται έως και το 80% του δανείου προς την επιχείρηση έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και εκείνοι οι μικροί επαγγελματίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν πρόσβαση στην δανειοδότηση.

Επιπλέον, όσον αφορά την εγγυοδοσία, διαχωρίζεται σε δύο υποπεριπτώσεις:

  • Αφενός το κομμάτι της Γενικής Επιχειρηματικότητας για το οποίο και θα προβλέπεται η εγγύηση του 70% του δανείου και
  • Αφετέρου, το κομμάτι των Νεοσύστατων Επιχειρήσεων (δηλαδή όσες λειτουργούν μέχρι 5 χρόνια), για τις οποίες θα προβλέπεται η εγγύηση του 80% του δανείου μαζί με επιπλέον 2% επιδότηση του δανείου

2. Ο άξονας της επιδότησης του επιτοκίου, δηλαδή σε ένα δάνειο το 40% θα είναι άτοκο, ενώ στο 60% θα προστεθεί κρατική επιδότηση του επιτοκίου της τράπεζας κατά 3%, γεγονός που συνεπάγεται πολύ μικρά επιτόκια δανεισμού.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, από το υπουργείο εκτιμούν πως θα ενισχυθούν περίπου 1.530-1.840 επιχειρήσεις λαμβάνοντας κατά μέσο όρο ύψος δανείων 250.000-300.000 ευρώ.

Τα 500 εκατ. ευρώ του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» ενώ παρέχεται και η δυνατότητα συνεισφοράς πόρων από άλλες πηγές δημόσιας χρηματοδότησης, όπως περιφερειακά (ΠΕΠ) και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις