Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Άδωνις Γεωργιάδης: «Του χρόνου τέτοιες μέρες» η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό

Άδωνις Γεωργιάδης: «Του χρόνου τέτοιες μέρες» η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τον Ιανουάριο του 2025 προβλέπει ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εργασίας την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον τουρισμό, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από δηλώσεις του Υπ. Εργασίας κου Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΚΑΪ.

Πιο αναλυτικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως «η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία ξεκινάει να εφαρμόζεται από σήμερα. Να πω ότι έχουμε εκδώσει Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Έχουμε μια μεγάλη περίοδο χάριτος, μεγαλύτερη στο λιανικό εμπόριο και στις μικρές επιχειρήσεις, μικρότερη στη βιομηχανία. Τουρισμός, και εστίαση θα πάνε στο τέλος του χρόνου.

Τώρα μέχρι στιγμής εφαρμόζουμε την κάρτα στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ. Όλες οι επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο πρέπει να έχουν τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Όποιος έχει εργαζόμενο μισθωτό πρέπει να έχει Ψηφιακή Κάρτα. Η Ψηφιακή Κάρτα είναι πολύ εύκολο πράγμα. Κατεβάζεις μία εφαρμογή ο εργαζόμενος δωρεάν στο κινητό του και έχει ένα QR code ο κάθε εργαζόμενος, από την ΕΡΓΑΝΗ. Η κάθε επιχείρηση εγκαθιστά την εφαρμογή σε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα. Δεν θα πάει να αγοράσει μηχάνημα. Στον υπολογιστή, στο tablet, στο κινητό, όπου νομίζει. Πηγαίνει ο εργαζόμενος με το QR code και σκανάρει ότι μπήκε. Ξέρουμε π.χ. ότι 09:08 μπήκε ο εργαζόμενος και όταν είναι να φύγει, ξανασκανάρει ότι έφυγε».

«Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα έχει εκατομμύρια χρήστες την ημέρα και μπορεί να γίνουν λάθη. Μπορεί για παράδειγμα ένας εργαζόμενος να το ξεχάσει όταν φεύγει και να γράφει η κάρτα ότι εργάζεται ενώ είναι σπίτι του. Αυτά έχουμε δώσει περιθώριο να διορθώνονται απολογιστικά από την επιχείρηση ώστε να μην υπάρχει ανησυχία».

«Θα την εφαρμόσουμε  από σήμερα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας. Θα δούμε πως δουλεύει. Έχουμε δώσει περίοδο χάριτος όπου η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να κάνει ελέγχους, αλλά να μη βάζει πρόστιμα γιατί μπορεί κάποιος να μην έχει καταλάβει ότι υπολειτουργεί, να μην έχει κατεβάσει ακόμα την εφαρμογή ή να μην έχει ενημερωθεί επαρκώς.

Όλα αυτά ανθρώπινα είναι, δεν θέλω να καταλογίσω δόλο. Εμένα με ενδιαφέρει να δουλέψει το σύστημα. Και όταν δούμε ακριβώς πως δουλεύει και ποιες είναι οι αδυναμίες του στη μεγάλη εφαρμογή, θα πάμε στο πιο δύσκολο κομμάτι της οικονομίας. Είχα πει από την αρχή, ότι θα το εφαρμόσω περίπου τον Οκτώβριο. Για ποιο λόγο; Θέλω να κλείσει και η φετινή τουριστική περίοδος ομαλά, να μην πει κάποιος ότι πάμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην καρδιά της τουριστικής μας βιομηχανίας που είναι πράγματι το κορυφαίο τμήμα του ΑΕΠ μας και να είμαστε έτοιμοι του χρόνου τέτοιες μέρες να εντάξουμε στην Ψηφιακή Κάρτα και τον Τουρισμό».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις