Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

ΑΕΠ: Δυσκολεύει ο στόχος για ανάπτυξη 5,6% το 2022 – Σε αναζήτηση του «μαγικού» 4,6% το 4ο τρίμηνο

ΑΕΠ: Δυσκολεύει ο στόχος για ανάπτυξη 5,6% το 2022 – Σε αναζήτηση του «μαγικού» 4,6% το 4ο τρίμηνο

Στην ανάπτυξη του 4ου τριμήνου στηρίζονται πλέον οι ελπίδες για να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6%, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται το επόμενο διάστημα στην Βουλή.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών ήταν να αλλάξουν την πρόβλεψή τους για το ΑΕΠ και να την προσγειώσουν στα επίπεδα του 5%. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζουν επί του παρόντος την πρόβλεψη και για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ανάπτυξη στο τελευταίο 3μηνο του έτους να ανέλθει στο μαγικό … 4,6%.

Ένα ποσοστό που κάθε άλλο παρά μικρό μπορεί να θεωρηθεί, δεδομένων μάλιστα των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να μιλήσει για το προσδοκώμενο επίπεδο ανάπτυξης και σημείωσε χαρακτηριστικά «τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή ανθεκτικότητα και τη σημαντική δυναμική της. Πρόοδος, ανθεκτικότητα και δυναμική που είναι καρπός της συνετής, υπεύθυνης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και της σκληρής, κοινής προσπάθειας πολιτών και πολιτείας – παρά τις αντίξοες, διεθνώς, συνθήκες – να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ισχυρή, πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και περισσότερο κοινωνικά δίκαιη, και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Πιο χαμηλοί ρυθμοί από τα προηγούμενα τρίμηνα

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του ΑΕΠ ήταν με πιο χαμηλούς ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα 3μηνα. Σημειώνεται πως το 2ο τρίμηνο του 2022 η άνοδος του ΑΕΠ είχε υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σε 7,7% και το 1ο τρίμηνο σε 8%, αλλά τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν εκ νέου επί τα χείρω, σε 7,1% και σε 7,9% αντίστοιχα. Σε μέσα επίπεδα η αύξηση του ΑΕΠ τρέχει με ρυθμό 5,9%.

Πολλά θα κριθούν βέβαια και με την επόμενη αναθεώρηση, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες, επί τα χείρω αναθεωρήσεις.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει επίσης πως το 3ο τρίμηνο 2022 «επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων (σ.σ. κατά 571,7% ή κατά 3,46 δισ. ευρώ) επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Μεγαλύτερη άνοδος από το μέρο όρο στην ΕΕ

Σε σχέση με την ΕΕ, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,8% είναι οριακά πιο υψηλή από τον μέσο όρο, όταν 3 μήνες πριν ήταν από τις πιο υψηλές ανά την Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν παράλληλα σήμερα.

Ο μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη σε ετήσιο επίπεδο είναι 2,3% και στην ΕΕ των «27» κρατών 2,5%. Η Λετονία και η Εσθονία έχουν ήδη «μπει» σε ύφεση», ενώ στην Ιρλανδία το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 10,6% αλλά και στη Γερμανία κατά 1,3%.

Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2022 είναι κατά 5,6%. Το 2023 η εκτίμηση είναι για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις