Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Αεροπορικές πτήσεις: Οι Έλληνες ταξιδεύουν για τα Χριστούγεννα – Αυξημένη ζήτηση στην Aegean

Αεροπορικές πτήσεις: Οι Έλληνες ταξιδεύουν για τα Χριστούγεννα – Αυξημένη ζήτηση στην Aegean
Φωτογραφία: Eurokinissi

Αυξημένη ζήτηση σημειώνεται για αεροπορικές πτήσεις με προορισμό δημοφιλείς εορταστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα εισιτηρίων να περιορίζεται όσο πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μέχρι σήμερα η κίνηση των αεροπορικών πτήσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων καταγράφεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, λόγω και του ότι οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ακολουθούν μετά από Σαββατοκύριακο, δίνοντας την δυνατότητα στους επιβάτες να παρατείνουν την διαμονή τους στον προορισμό της επιλογής τους.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, η Aegean έχει αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις και τη φετινή εορταστική περίοδο (περίπου +10%) τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού συγκριτικά με την ίδιο περίοδο το 2022, στο πλαίσιο της επέκτασης του δικτύου της, της ευρύτερης ενίσχυσης της δραστηριότητας, αλλά και της αυξημένης ζήτησης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυξημένες πληρότητες

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οι πληρότητες στο δίκτυο του εξωτερικού από τη βάση της Aegean στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένες, με τα ποσοστά να κυμαίνονται ανάλογα με τον προορισμό μεταξύ 76% έως 80% ή και περισσότερο για την περίοδο των Χριστουγέννων και πλέον ελάχιστες θέσεις να είναι ακόμη διαθέσιμες.

Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όπου οι πληρότητες είναι κάπως χαμηλότερες (από 66% έως 70% ) γεγονός που κάνει την εξεύρεση θέσεων για τους «αργοπορημένους» λίγο πιο εύκολη.

Στην κορυφή της ζήτησης

Για την περίοδο των Χριστουγέννων η κίνηση για το δίκτυο εξωτερικού κορυφώνεται την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου και το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, ημέρες κατά τις οποίες καταγράφεται ήδη μέση πληρότητα πάνω από 85% από/προς Αθήνα και 95% από/προς Θεσσαλονίκη.

Η Τρίτη, 2 Ιανουαρίου παρουσιάζει αντίστοιχο ενδιαφέρον με τα ποσοστά να είναι ήδη απαγορευτικά για όσους δεν έχουν κλείσει την επιστροφή τους.

Οι Έλληνες επιλέγουν εξωτερικό

Οι Έλληνες επιβάτες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ταξίδια στο εξωτερικό από ότι στο εσωτερικό – τάση που επικράτησε και κατά την περσινή εορταστική περίοδο, ενώ αναζητούν εκτός από παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους χειμερινούς προορισμούς και προορισμούς outsider.

Top προορισμοί εξωτερικού από τις δυο μεγαλύτερες βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2023 είναι  από τη βάση της Αθήνας: Πράγα, Παρίσι, Βιέννη, Λονδίνο, Ζυρίχη, Βαρκελώνη, Γενεύη.

Από τη βάση της Θεσσαλονίκης οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι: Παρίσι, Λάρνακα, Ζυρίχη, Ντίσελντορφ, Βαρκελώνη, Στουτγκάρδη

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Έλληνες για την περίοδο των Χριστουγέννων συνεχίζουν να επιλέγουν τους «παραδοσιακούς» χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο, τη Γενεύη, τη Βιέννη κ.α., ωστόσο στις επιλογές τους αποτυπώνεται η τάση που επικρατεί πλέον να επιλέγουν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές εναλλακτικών προορισμών, όπως η Κοπεγχάγη, το Μαρόκο, το Ίνσμπρουκ, την Κρακοβία, αλλά και το Κισινάου.

Πακέτα εξωτερικού

Προτίμηση των Ελλήνων σε προορισμούς του εξωτερικού αποδεικνύουν και οι κρατήσεις των πακέτων που πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων. Στους top προορισμούς συμπεριλαμβάνονται η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Γερμανία γενικότερα, η Ισπανία, αλλά και το Λονδίνο. Μακρινοί δε, προορισμοί, όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Νέα Υόρκη βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτίμησης των ταξιδιωτών.

Πτήσεις εσωτερικού

Οι πληρότητες στο δίκτυο εσωτερικού από τη βάση της Aegean στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι χαμηλότερες , με την κίνηση να κορυφώνεται στις 22 και 23 Δεκεμβρίου και με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν προορισμούς όπως τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, κ.α.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σημαντικός αριθμός επιβατών αποτελούν φοιτητές, δάσκαλοι, στρατιωτικοί, κλπ. που ταξιδεύουν για να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων με τις οικογένειες τους.

Παραδοσιακοί προορισμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις για τους παραδοσιακά χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, ενώ κανείς μπορεί να βρει και ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής για διάφορους προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη στο δίκτυο του εξωτερικού, αλλά και η Κέρκυρα, στο δίκτυο του εσωτερικού. 

Τέλος, η Aegean θα εκτελεί και πτήσεις charter κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι οποίες καταγράφουν σχεδόν 100% πληρότητα. Συγκεκριμένα, από Αθήνα για Ροβανιέμι, ενώ από Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί πτήσεις charter για Πράγα, Βουδαπέστη, Βασιλεία, Βιέννη και Μπρατισλάβα.

Χειμερινό πρόγραμμα

Συμπληρωματικά, το χειμερινό πρόγραμμα της Aegean δίνει και φέτος ιδιαίτερα αυξημένες επιλογές στους επιβάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 108 προορισμούς (31 εσωτερικού & 77 εξωτερικού) σε 45 χώρες. Το δίκτυο της AEGEAN επεκτείνεται διαρκώς σε νέους προορισμούς, όπως από την Αθήνα, στο Ντουμπάι, το Ίνσμπρουκ, τη Μπρατισλάβα και το Μπακού, καθώς και τη Βαρκελώνη από τη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, για αρκετούς προορισμούς, όπως, η Φρανκφούρτη, οι Βρυξέλλες, το Μόναχο, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Κοπεγχάγη, κ.α. έχει αυξηθεί η συχνότητα των πτήσεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις