Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αφήστε τον ΕΝΦΙΑ, πιάστε τις λίστες…

Αφήστε τον ΕΝΦΙΑ, πιάστε τις λίστες…

Αγαπητοί αναγνώστες του Newsit (συνοδοιπόρους θα μπορούσα να σας αποκαλέσω αν ο όρος δεν ήταν πολιτικά φορτισμένος μιας και ο χαρακτηρισμός επισκέπτες είναι πολύ ρηχός για να εκφράσει την ποιότητα, το βάθος και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς και το Newsit) από σήμερα είμαι και εγώ μέλος της ομάδας που έφερε αυτό τον ιστότπο στην κορυφή.

Από τη στήλη αυτή θα επιχειρούμε να φωτίζουμε, να σχολιάζουμε, να κρίνουμε, να κατακρίνουμε ή και να επαινούμε τα τεκταινόμενα κυρίως στο χώρο της οικονομίας με την ευρύτερη έννοια του όρου.
Θα θέλαμε να είμαστε στην ευχάριστη θέση να εκφράζουμε επαίνους, γιατί αυτό θα σήμαινε πως η χώρα βαδίζει στο δρόμο που ονειρεύονται οι πολίτες. Αλλά δυστυχώς δεν θα μας το επιτρέπουν εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις και το τελευταίο παράδειγμα είναι ο φόρος στα ακίνητα, ο οποίος παραμένει άδικος παρά τις διορθώσεις, φορομπηχτικός παρά τις μειώσεις και προπαντός αντιαναπτυξιακός.
Θα θυμάστε πως τα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης η οικοδομή θεωρούταν και ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας. Χάρη σε αυτή η ελληνική οικοδομή αυξανόταν με ρυθμούς της τάξης του 4 και 5% , απασχολούνταν περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι, ενώ εκατοντάδες κλάδοι της οικονομίας άνθιζαν χάρη στην οικοδομή και το όνειρο του νεοέλληνα για ιδιόκτητο κεραμίδι.
Η κάμψη της οικοδομής ξεκίνησε με την εφαρμογή του ΦΠΑ, ακολούθως η οικονομική κρίση της επέφερε καίριο πλήγμα για να δώσουν τη χαριστική βολή οι φόροι των τελευταίων τριών χρόνων.
Θυμάμαι πως η υπουργική εντολή προς συμβούλους και γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών ήταν βρείτε μου φόρους που θα αποφέρουν 2 δισ. ευρώ και να μην προέρχονται από τις ίδιες πηγές.
Και οι …φωτισμένοι υπέδειξαν τα ακίνητα βυθίζοντας την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, οδηγώντας περισσότερους εργαζόμενους στην ανεργία και βάζοντας “λουκέτο” σε επιχειρήσεις που ως τότε άντεχαν. Τόσο μελετημένο ήταν το μέτρο!
Μα, υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιτείνουν οι υποστηρικτές του ΕΝΦΙΑ. Ασφαλώς. Ομως, υπάρχουν και λύσεις αρκεί η κυβέρνηση να προσεγγίσει το ζήτημα ανοιχτόμυαλα και με κριτήριο την ανάπτυξη την οποία τον τελευταίο καιρό τόσο λιβανίζει.
Λεφτά υπάρχουν θα λέγαμε, Οχι, όμως στα ακίνητα, αλλά …στις λίστες Λαγκάρντ, των 55.000 καταθετών που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και άλλων φοροφυγάδων. Ομως, δυστυχώς δεν υπάρχει θέληση να αντιμετωπιστούν όπως τα ακίνητα ή τα πολυτελή αυτοκίνητα. Οπότε ΕΝΦΙΑ και ιδιοκτήτες …στα κάγκελα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε