Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Αγωνία για τη Βαράγκης – “Φρένο” στην εξυγίανση της ιστορικής εταιρίας

Βαράγκης

Κρίσιμες ώρες για την ιστορική βιομηχανία επίπλων Βαράγκης. Απορρίφθηκε από το δικαστήριο, το αίτημα για υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα, «φρενάροντας» το σχέδιο εξυγίανσης μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που το αίτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο δικαστήριο.

Σε στάση αναμονής ο στρατηγικός επενδυτής κ. Μάριος Κυριάκου, πρώην στέλεχος της KPMG, ο οποίος μιλώντας στο newsit.gr, εκφράζει τη σιγουριά για τις προοπτικές της ελληνικής εταιρείας επίπλων, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. Με τα έπιπλα και το σχεδιασμό εσωτερικού χώρου, η Βαράγκης που γράφει ιστορία στο επιχειρείν πάνω από 120 χρόνια, πλέον έχει κατακτήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Ο Μ. Κυριακού, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KPMG, στην οποία εργάστηκε επί 49 χρόνια, αποτελεί τον επενδυτή της εταιρείας Βαράγκης, καθώς έχει ήδη χρηματοδοτήσει με 1,4 εκατ. ευρώ, την εταιρεία, με σκοπό να συνεχίσει την λειτουργία της μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης για το σχέδιο εξυγίανσης.  Πρόθεση αποτελεί, εάν τελικά εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης από το δικαστήριο στις 17/10, τότε ο ίδιος να αποπληρώσει και τις οφειλές προς το δημόσιο.

Όπως δηλώνει ο κ. Κυριακού «είναι κρίμα μία εταιρεία σαν την Βαράγκης να πτωχεύσει. Είμαι σίγουρος ότι, θα ξεπεράσει τα προβλήματα με την κατάλληλη υποστήριξη. Με την νέα χρηματοδότηση που προτίθεμαι να κάνω, είμαι σίγουρος ότι το εγχείρημα θα πετύχει και τα αποτελέσματα θα είναι καλά.  Το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού όπου σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Επίσης, οι πιστωτές θα εισπράξουν τα χρήματά τους και το πιο σημαντικό, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά. Πιστεύω ότι δεν υπήρχε λόγος να απορριφθεί η πρώτη αίτηση. Εάν απορριφθεί και η επόμενη αίτηση, αυτό θα είναι καταστροφικό για όλους, καθώς εκτός του ότι θα χαθούν οι θέσεις εργασίας, θα εξανεμιστούν και τα χρέη προς το δημόσιο.  Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι το δικαστήριο πρέπει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην Βαράγκης. Ελπίζω οι δικαστές να το δουν με καλύτερο μάτι».

Δια χειρός Βαράγκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Το δυνατό χαρτί της Βαράγκης είναι οι εξαγωγές της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει ήδη διεισδύσει, η εταιρεία μπορεί να πουλήσει και παραπάνω. Η Βαράγκης έχει καταφέρει να παίρνει πολλές δουλειές στη Μέση Ανατολή. Προοπτικές υπάρχουν και στην Ελλάδα, στον ξενοδοχειακό κλάδο.  Για να πετύχει όμως, πρέπει να ξεφύγει από τον κλοιό της πίεσης» υποστηρίζει ο κ. Κυριάκου.

Η εταιρεία έχει ξεφύγει από τα έπιπλα και αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα και στην εσωτερική διακόσμηση μεγάλων ακινήτων επιχειρήσεων, σκαφών κ.λπ.  Το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, απασχολεί 100 θέσεις εργασίας.

Για το ιστορικό να αναφερθεί ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών απέρριψε το αίτημα εξυγίανσης της Βαράγκης. Βάσει σχεδίου, οι πιστώτριες τράπεζες, των οποίων ηγείται η Alpha Bank προχωρούν σε κούρεμα απαιτήσεων κατά 70%, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητά, το σύνολο του προσωπικού και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, καθώς και οι υποχρεώσεις προς τρίτους μεταφέρονται σε νέο φορέα, την εταιρεία Varangis Furniture & Interiors.

Σήμερα (29.07.2020) είναι προγραμματισμένη να γίνει η τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις