Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Αγορές: Σε χαμηλά 20 ετών το ευρώ, «βουτιά» και για το πετρέλαιο

Αγορές: Σε χαμηλά 20 ετών το ευρώ, «βουτιά» και για το πετρέλαιο

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις αγορές με μετοχές, εμπορεύματα, και νομίσματα να θυμίζουν τρενάκι του τρόμου. Χθες (05.07.2022) οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής στις αγορές ήταν η τιμή του πετρελαίου να κάνει μία μεγάλη βουτιά και να βρεθεί μία ανάσα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλά των τελευταίων 20 ετών με πολλούς να θεωρούν πως η ύφεση είναι δεδομένη.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προκαλώντας έντονη ανησυχία όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη. Ειδικά στην Ευρώπη η εικόνα είναι εξαιρετικά άσχημη και ο προβληματισμός ξεκινάει από την ηγέτιδα οικονομική δύναμη, αυτή της Γερμανίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών, ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, που όμοιό του δεν θα έχουν ζήσει ξανά όσοι είναι σήμερα εν ζωή.

Εκτός από το δελτίο στο ζεστό νερό που είναι ένα υπαρκτό σενάριο, το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας είναι αρνητικό για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια.

Και ενώ οι πολίτες της Γερμανίας προετοιμάζονται για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλά της 20ετίας και πλησιάζει το ένα προς ένα.

Την ίδια στιγμή, ένας δείκτης βαρόμετρο για την επερχόμενη ύφεση, είναι αυτός του πετρελαίου που χθες σημείωσε εντυπωσιακή πτώση κοντά στο 10%.

Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε μία βαθιά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας εφάμιλλης με εκείνη του 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα θεωρούν ότι η παρούσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη χειρότερη και αυτό διότι τα αίτιά της είναι λιγότερα ορατά από αυτά της τότε εποχής και το χειρότερο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει θεραπεία για την εν λόγω «ασθένεια» της οικονομίας.

Στα τάρταρα το ευρώ

Μεγάλη υποχώρηση και για το ευρώ που βρίσκεται μία ανάσα από την ισοτιμία ένα προς ένα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη κυριαρχούν και σήμερα καθώς το ράλι του πληθωρισμού δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης υποχρεώνοντας τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σε ένα εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του δείκτες, με τον S&P 500 να χάνει σχεδόν 21% καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το 1970.

Οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί να περάσουν στην αντεπίθεση εν αναμονή σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων τις επόμενες ημέρες και ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η περίοδος των αποτελεσμάτων του β’ τρίμηνου.

Στον αντίποδα όλων αυτών η τιμή του φυσικού αερίου που καλπάζει. Χθες για μία ακόμη ημέρα κατάγραψε κέρδη, έστω και μικρά αυτή την φορά. Βρέθηκε ακόμη και πάνω από τα 175 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει εν συνεχεία 10 ευρώ χαμηλότερα στην περιοχή του 165 ευρώ.

Με όχημα το φυσικό αέριο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζει να καλπάζει και βρέθηκε σήμερα στα 373 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που είναι κατά πολύ πάνω από την μέση τιμή των προηγουμένων ετών.

Αν αυτό μάλιστα συνεχιστεί θα σημάνει δημοσιονομική αιμορραγία σε μία περίοδο που η χώρα ευελπιστεί να αμβλύνει τις συνέπειες των υψηλών τιμών για τον καταναλωτή εισάγοντας ένα νέο σύστημα υπολογισμού που θα εξουδετερώνει στην πράξη σε σημαντικό βαθμό την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας το πόσο σημαντική είναι η αύξηση, αρκεί να σημειώνουμε ότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας με την υψηλότερη μέση τιμή στα 273 ευρώ και σήμερα η χονδρική τιμή είναι 100 ευρώ πάνω. Σε μέσα μάλιστα επίπεδα τις τελευταίες 10 ημέρες η τιμή υπερβαίνει τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τέλος στα Χρηματιστήρια μεγάλες ήταν οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ περιορίστηκαν προς το τέλος της ημέρας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις