Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Τα βλέμματα των επενδυτών στο πετρέλαιο – Κομβικός ο ρόλος της Fed

Τα βλέμματα των επενδυτών στο πετρέλαιο – Κομβικός ο ρόλος της Fed

Σε μία ιδιαίτερα κομβική στιγμή βρίσκονται οι αγορές στον πλανήτη, αφού οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση -με το βλέμμα τους στραμμένο στο πετρέλαιο– μέσα σε ένα περιβάλλον, με έντονη αστάθεια, τόσο οικονομική όσο γεωπολιτική, αλλά και υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Έτσι λοιπόν στη παρούσα χρονική στιγμή η τάση, όπως διαφαίνεται στους κύκλους των επενδυτών, για τα εμπορεύματα είναι μάλλον μικτή, ενώ για ομόλογα και μετοχές μάλλον διανύουμε μία εξαιρετική περίοδο στο κλείσιμο της χρονιάς. Την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες έχουν σημάνει το τέλος στην περίοδο των αυξήσεων επιτοκίων και ανοίγουν παράθυρο για αντιστροφή της τάσης, με μειώσεις επιτοκίων και μένει να δούμε πότε η Fed θα δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει να αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα, αφού ήδη είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την ΕΚΤ. Η νέα εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, έχει να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές ανά την υφήλιο ή τουλάχιστον να προσπαθήσει. Το πρώτο είναι η τάση που θα διαμορφωθεί σε ότι αφορά το πετρέλαιο. Ο OPEC+ επιχείρησε με την απόφασή του να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής να δώσει ώθηση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» που προφανώς δεν είναι για τα μέλη του OPEC σε επιθυμητά επίπεδα.

Το θολό μήνυμα και η εθελοντική συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οι τιμές τόσο για το Brent όσο και για το αμερικάνικο αργό υποχώρησαν σημαντικά μάλιστα, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή

Συγκεκριμένα την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άνω του 2% την Παρασκευή, διευρύνοντας τις απώλειες της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι μετά τον τελευταίο γύρο περικοπών παραγωγής από τον OPEC, ενώ την ίδια στιγμή τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξάνονται κάθε εβδομάδα.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε την Παρασκευή ένα επιπλέον 2,5% και διαμορφώθηκαν στα 78,84 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από το 2%, αφού να σημειώσουμε ότι στις αρχές της εβδομάδος είχε παρατηρηθεί σημαντική άνοδος εξαιτίας των προσδοκιών για πιο σθεναρή στάση του OPEC+.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,89 δολάρια ή 2,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 74,07 δολάρια το βαρέλι και σε επίπεδο εβδομάδας διολίσθησε περίπου 2%.

Μάλιστα, το καρτέλ του ΟPEC που ελέγχει πάνω από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, εστιάζει στη μείωση της παραγωγής καθώς οι τιμές έχουν πέσει από τα περίπου 98 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024. «Οι μειώσεις φαίνονται αρκετές για να σταματήσει μια πλήρης κατάρρευση των τιμών, αλλά δεν θα σταματήσει το σύννεφο σύγχυσης που θα πλανιέται εδώ και μήνες πάνω από την αγορά πετρελαίου» υπογραμμίζει ο Τζον Έβανς, αναλυτής της PVM.

Οι επενδυτές έστρεψαν επίσης την προσοχή τους και στις μακροοικονομικές αντιξοότητες από την πλευρά της ζήτησης. «Η μόνη πραγματική ελπίδα για μακροπρόθεσμη ισορροπία στην αγορά είναι για μια δραματική βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων καθώς ξεκινάμε το νέο έτος, που θα πρέπει να προέλθει από μια “ήπια προσγείωση” της οικονομίας ή ακόμη και από μειώσεις επιτοκίων», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Onyx Capital Group, Γκρεγκ Νιούμαν

Στον αντίποδα όλων αυτών, ο χρυσός εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ που ενίσχυσαν τις ελπίδες των traders πως ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ολοκληρώθηκε και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να λάβουν χώρα από τις αρχές του 2024.

Η τιμή σποτ του χρυσού άγγιξε τα 2.074 δολάρια ανά ουγγιά, νέο ιστορικό υψηλό, καταγράφοντας άνοδο 1,5%. Ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,6% στα 2.089 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ. Στην εβδομάδα ο χρυσός πρόσθεσε άνω του 3%. Το ασήμι κέρδισε 0,6% στα 25,39 δολάρια ανά ουγγιά, σε υψηλό άνω των 6 μηνών, σημειώνοντας επίσης την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία του άνοδο. Η πλατίνα ενισχύθηκε 0,1% στα 928,09 δολάρια και το παλλάδιο διολίσθησε 0,2% στα 1.006,34 δολάρια.

Οι δηλώσεις του Πάουελ επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Fed να είναι προσεκτική στις επερχόμενες αποφάσεις για τα επιτόκιά της της, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση για μειώσεις την δεδομένη χρονική περίοδο. «Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια αρκετά περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική», είπε ο Πάουελ σε ομιλία στην Ατλάντα, σύμφωνα με το CNBC. «Είμαστε διατεθειμένοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί σκόπιμο να το κάνουμε».

Τέλος να σημειώσουμε ότι σε επίπεδα ρεκόρ για το 2023 έκλεισε ο S&P 500 την Παρασκευή στην Wall Street, μεταφέροντας το ράλι του Νοεμβρίου και στην πρώτη ημέρα του νέου μήνα. Ο Dow Jones πρόσθεσε 305 μονάδες ή 0,82% στις 36.245 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 4.593 μονάδες. O Nasdaq έκλεισε στις 14.305 μονάδες και στο +0,55%.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις