Κέρδη ρευστοποιούν οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου στέλνοντας τις τιμές χαμηλότερα μετά το εβδομαδιαίο ράλι, καθώς τηρούν στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων των ΗΠΑ για αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται στον ρυθμό αυτών των εξελίξεων με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, να δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει τις «σκληρότερες» κυρώσεις στην ιστορία, περιγράφοντας τα μέτρα ως μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία οικονομικής απομόνωσης, η οποία που έχει σχεδιαστεί για να πιέσει το Ιράν και τους εμπορικούς του εταίρους να συμμορφωθούν.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, καθώς οι ιρανικές αποστολές έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά και οι προσφορές προς τους Κινέζους αγοραστές έχουν μειωθεί εν μέσω του αμερικανικού αποκλεισμού.
Πάντως η Τεχεράνη απέρριψε την απειλή κυρώσεων ως μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια να πιεστεί το Ιράν, λέγοντας ότι έχει εμπειρία με οικονομικούς αποκλεισμούς και μπορεί να αντέξει τα μέτρα διατηρώντας παράλληλα τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με άλλες χώρες.
Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις γύρω από το Στενό του Ορμούζ παραμένουν αυξημένες, με την κυκλοφορία μέσω της βασικής πετρελαϊκής διαδρομής να παραμένει πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Σε αυτό το περιβάλλον οι αναλυτές ερμηνεύουν ως περιορισμένης διάρκειας τη διόρθωση των τιμών του πετρελαίου. Το Brent υποχωρεί στα επίπεδα των 93 δολαρίων το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κάτω από τα 86 δολάρια.
