Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Άκαμπτο το Βερολίνο για το χρέος – Ύστατη προσπάθεια από Μακρόν και Γιούνκερ να «μαλακώσουν» την Μέρκελ

Μακρόν Μέρκελ χρέος
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για την ελληνική οικονομία, εκεί που όλα θα κριθούν σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για το χρέος, αλλά και την μετά μνημόνιο περίοδο. Και αν στο δεύτερο θέμα φαίνεται να υπάρχει σε γενικές γραμμές τουλάχιστον ο οδικός χάρτης, στο θέμα του χρέους, μάλλον τα πράγματα δεν εξελίσσονται ιδιαίτερα καλά για τα ελληνικά συμφέρονται.

Το Βερολίνο που δείχνει να έχει πάρει το πάνω χέρι για το χρέος, θέλει μία ρύθμιση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που ουσιαστικά μεταφέρει το πρόβλημα για αργότερα και δεν το λύνει, όπως θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Πάντως το θέμα παραμένει ρευστό και το παρασκήνιο συνεχίζει να είναι έντονο.

Αύριο στην Γερμανία θα έχουν συνάντηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο συνεδρίου των βιομηχάνων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, όσο και ο Εμ. Μακρόν θα προσπαθήσουν έστω και στο παρά πέντε να κάμψουν την σθεναρή στάση της Γερμανίας στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η Γερμανία, δεν σκοπεύει να δώσει τίποτα ουσιαστικό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γιατί πιστεύουν στο Βερολίνο ότι αυτό θα έχει άσχημο αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας και δεν το αντέχει η κυβέρνηση με τις ισορροπίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έχει ήδη δώσει εντολή τόσο στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να πιέσουν για εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος, αλλά και να καταθέσουν στο Eurogroup της Πέμπτης ένα compliance report στο οποίο θα σημειώνεται

  • Η αυξημένη εποπτεία να είναι μεν σφικτή αλλά δεν πρέπει να φαίνεται ως νέο πρόγραμμα.
  • Δεν πρέπει να υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα. «No additional measures» για το χρέος, αλλά μόνο όσα έχουν ήδη αποφασιστεί. Διαφορετικά, αναφέρει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος, «οι αγορές θα το δουν ως ένα νέο πρόγραμμα και θα στοιχίσει τόσο πολιτικά στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και σε θέμα αξιοπιστίας».
  • Η επανεξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της επίτευξης των στόχων θα πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, και όχι όπως θέλει η Γερμανία, δηλαδή ετησίως και μέσω εγκρίσεως από τα εθνικά κοινοβούλια.

Τις τρεις αυτές θέσεις της Κομισιόν στηρίζει η Γαλλία αλλά και η πλειονότητα των χωρών-μελών του Eurogroup, κάτι όμως που δεν φαίνεται να πείθει τους Γερμανούς.

Στο μεταξύ οι εκτιμήσεις μετά των οίκων δίνουν και παίρνουν.

Eurasia Group: Δύσκολη η άσκηση για το χρέος

Το θέμα του χρέους είναι το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της συζήτησης στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, όπως σημειώνει η Eurasia Group σε έκθεσή της. Παράλληλα σημειώνει ότι το πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος που θα υιοθετήσει η Ελλάδα, είναι το πιο εύκολο κομμάτι αυτής της συνεδρίασης για το Eurogroup.

Η μετά μνημόνιο εποχή, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, θα στηρίζεται στην ενισχυμένη επιτήρηση ή κάποια παραλλαγή της, για 2-3 χρόνια. Δεν θα υπάρξει επίσημη πιστωτική γραμμή, αλλά η Τρόικα θα διατηρήσει τον διάλογο με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πολιτική σε τριμηνιαία βάση (θα υπάρξουν τέσσερις προγραμματισμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη – μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Η έμφαση αυτής της εποπτείας θα δοθεί στο ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, αντί στο να υπάρξει ένα κύμα νέων μεταρρυθμίσεων.

Εκτιμά πως είναι απίθανο το ΔΝΤ να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα, αν και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις μετά τον Αύγουστο, με δική του παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Αρκετές επιπτώσεις απορρέουν από τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τονίζει η Eurasia.

Πρώτον, είναι μάλλον απίθανο τα χρήματα που απομένουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να χρησιμοποιηθούν τώρα για την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ (αντικαθιστώντας τα ακριβότερα δάνεια του ΔΝΤ με μακρύτερης ωριμότητας, φθηνότερα δάνεια του ESM).

Δεύτερον, η επιρροή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αναπόφευκτα μειώθηκε. Οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται πλέον πιεσμένοι από την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) του ΔΝΤ ή την ανάγκη να υπογράψει το ΔΝΤ το δικό του DSA. Αυτό θα μειώσει το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθεί στην Ελλάδα.

Οι αποφάσεις για το χρέος

Σύμφωνα με την Eurasia, στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι το Βερολίνο απλά θέλει να κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο για άλλα 5 χρόνια – δηλαδή να αναβάλει την πραγματική συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για το επόμενο γερμανικό κοινοβούλιο και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση αρκετή ρευστότητα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια κρίση έως τότε. Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση της Bundestag, καθώς και στην πλειοψηφία της Γερμανίας, ότι η Ελλάδα πρέπει “να επιστρέψει κάθε σεντ που δανείστηκε” όπως σημειώνουν πηγές της Eurasia που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. “Βασικά θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα μια μεγάλη περίοδο χάριτος”.

Έτσι, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθούν στην Ελλάδα θα είναι μέτρια. Ουσιαστικά, το συνολικό αποτέλεσμα των μέτρων που θα εγκριθούν θα κρατήσουν την Ελλάδα έξω από τις αγορές για την επόμενη δεκαετία περίπου.

Guardian: Διαγράψτε μέρος του ελληνικού χρέους

Την ανάγκη διαγραφής μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, προειδοποιώντας με οικονομική κατάρρευση της χώρας μας στην αντίθετη περίπτωση.

«Οι ανησυχίες πως η Ελλάδα θα υποστεί τέταρτη οικονομική κατάρρευση αν δεν υπογραφεί συμφωνία με την ΕΕ για να διαγραφεί μέρους του δυσθεώρητου χρέους της χώρας είναι πιθανό να επανέλθουν στην επιφάνεια πριν από την αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες την Πέμπτη» (σ.σ Eurogroup) αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις