Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ακρίβεια: Φλερτάρει με το 12% ο πληθωρισμός και αγγίζει ρεκόρ σχεδόν 30 ετών

Ακρίβεια: Φλερτάρει με το 12% ο πληθωρισμός και αγγίζει ρεκόρ σχεδόν 30 ετών

Πληθωρισμό κοντά στο 12% σηματοδοτεί η χθεσινή (31.05.2022) ανακοίνωση της Eurostat με τα προσωρινά στοιχεία για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη 9 Ιουνίου και συνήθως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνεται είναι κάτι περισσότερο από μία μονάδα υψηλότερος αυτού της Eurostat.

Αν οι ζοφερές αυτές εκτιμήσεις επαληθευτούν, κάτι που είναι ιδιαίτερα πιθανό, τότε η Ελλάδα επιστρέφει από πλευράς ύψους πληθωρισμού στα επίπεδα του μακρινού 1993, όταν ήταν και η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε γνωρίσει ανάλογα επίπεδα.

Ένα ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα έχει τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο σημείωσε μία από τις υψηλότερες αυξήσεις. Να σημειωθεί ότι μεγαλύτερο πληθωρισμό από την Ελλάδα έχουν οι τρεις βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) και η Σλοβακία.

Μάλιστα η εικόνα του πληθωρισμού σε πραγματικές συνθήκες είναι ακόμη χειρότερη, αφού πέρυσι το Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν αρνητικός. Σύμφωνα με την Eurostat ήταν το -1,2%. Κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί από πέρυσι μέχρι φέτος κατά 11,9%.

Η αχίλλειος πτέρνα του πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη είναι οι τιμές στο κομμάτι της ενέργειας, οι οποίες πραγματικά βρίσκονται εκτός ελέγχου. Στην αρχή ήταν το φυσικό αέριο και στην συνέχεια οι τιμές στα καύσιμα συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις στην αγορά και αναφέρουν ότι τα πρώτα απτά αποτελέσματα στη μάχη ελέγχου του πληθωρισμού, θα φανούν στο τέλος Ιουλίου, σε δύο μήνες από τώρα, όταν και θα έχει μπει σε ισχύ – από την 1η του ίδιου μήνα – το νέο σύστημα για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι τιμές στο κομμάτι της ενέργειας τρέχουν με λίγο υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Από το κομμάτι της ενέργειας, με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, προέρχονται οι 6,62 μονάδες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που για τον συγκεκριμένο μήνα ήταν στο 10,2%.

Με λίγα λόγια ο πληθωρισμός καλύπτεται σε ένα σημαντικό ποσοστό 65% μόνο από την ενέργεια. Αν δηλαδή με ένα μαγικό τρόπο, μηδενιζόταν αυτή η επίπτωση τότε ο πληθωρισμός θα ήταν στα επίπεδα των 3,6%.

Επειδή όμως η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα δώσει ο νέος τρόπος υπολογισμού για το ρεύμα. Αν μάλιστα, συμβεί όπως ακριβώς περιγράφεται από τα κυβερνητικά χείλη, τότε η θετική επίπτωση στο πληθωρισμό θα είναι κάτι λιγότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες. Για την ακρίβεια 2,7%.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν για παράδειγμα το νέο σύστημα υπολογισμού ίσχυε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός θα ήταν αντί για 10,2% στο 7,5% και ου τω καθ’  εξής για τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο, θα υπάρξει μία μεγαλύτερη βελτίωση, αλλά αυτή θα είναι καθαρά τεχνητού χαρακτήρα, αφού ο πληθωρισμός θα υπολογίζεται από υψηλότερη βάση. Στην Ελλάδα η άνοδος του πληθωρισμού ξεκίνησε από τον Ιούλιο και μετά, ενώ μέχρι τότε ήταν σε χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις