Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αλλάζει το Συν – Εργασία! Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης λόγω μειωμένης συμμετοχής

Αλλάζει το Συν – Εργασία! Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης λόγω μειωμένης συμμετοχής
Φωτογραφία Αρχείου

Λίγο παραπάνω από 3.000 επιχειρήσεις στο πρόγραμμα Συν-Εργασία αυτή τη στιγμή. Ζητούν να μην υπάρχει δέσμευση για διατήρηση θέσεων. Ετοιμάζονται παρεμβάσεις και ανά γεωγραφική περιφέρεια.

Σε διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα Συν-Εργασία προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους εργοδότες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση του προγράμματος.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αφού οι επιχειρήσεις, εμφανίζονται μάλλον απρόθυμες να εντάξουν τους εργαζόμενους σε αυτό αφού θεωρούν ότι αυτά που παίρνουν είναι δυσανάλογα μικρότερα, αυτών που καλούνται να δώσουν.

Οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει παρεμβάσεις σε δύο βασικούς άξονες, έτσι ώστε να αυξηθεί το κίνητρο για τις επιχειρήσεις. Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά την επέκταση του χρόνου, που το κράτος θα επιδοτεί το 60% των ασφαλιστικών εισφορών – σήμερα το μέτρο λήγει στις 31 Ιουλίου – και η δεύτερη αφορά την διευθέτηση του χρόνου σε μηνιαία βάση, κάτι που εξυπηρετεί την βιομηχανία, οι εργαζόμενοι στην οποία δουλεύουν σε βάρδιες.

Το πρόγραμμα Συν-Εργασία, έχει ως στόχο να ρίξει στην αγορά 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχει την αποδοχή που περίμεναν στο υπουργείο Εργασίας.

click4more: Ακίνητα: Διπλή έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες που έλαβαν μειωμένο ενοίκιο – Μέχρι αύριο οι δηλώσεις

Σε πρώτη φάση φαίνεται να πιάνουν τόπο οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά των επιχειρήσεων και κυρίως την βιομηχανία, αλλά και όλους τους κλάδους που λειτουργούν με βάρδιες. Στο πλαίσιο αυτό το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα δέχεται τη μεσοσταθμική μείωση των ωρών εργασίας όσων μισθωτών εντάσσονται στο σύστημα Συν-Εργασία ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση του α’ δεκαπενθήμερου εφαρμογής του μηχανισμού, το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών ανά μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα.

Τα πρώτα στοιχεία

Τα στοιχεία του πρώτου διαστήματος είναι απογοητευτικά, καθώς εκτιμάται ότι έχουν υποβάλει αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 33.000 εργαζόμενους. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον διορθωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να κάνει ελκυστικότερο προς τους εργοδότες ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του στηρίζει την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων απ’ όλους τους κλάδους υποστηρίζουν ότι εν μέσω μιας περιόδου έντονης αβεβαιότητας, η δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας λειτουργεί αποτρεπτικά. Η υποχρέωση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό, ακόμη και μετά τη βελτιωτική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, αποτελεί ένα ακόμη πρόσκομμα. Όπως άλλωστε και το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν προσφέρει στους εργοδότες ένα ισχυρό οικονομικό αντιστάθμισμα για να ενταχθούν σε αυτό. Κι όσο υπάρχει ως δυνατότητα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την εκ περιτροπής εργασία, λύσεις όπως αυτές που δίνει το πρόγραμμα Συν-Εργασία θα έρχονται πάντα δεύτερες στις επιλογές τους, σημειώνουν.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος προχώρησε στη πρώτη παρέμβαση προκειμένου να προσελκύσει τους εργοδότες, προβλέποντας ότι έως και τις 31 Ιουλίου, το δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του πραγματικού μισθού κάθε εργαζόμενου, για το διάστημα που δεν εργάζεται, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, η κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς συνολικά, το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως τις 15 Οκτωβρίου.

Παρεμβάσεις ανά κλάδο και γεωγραφική περιφέρεια

Παράλληλα, δεν αποκλείουν διορθωτικές παρεμβάσεις ανά κλάδο ή γεωγραφική περιφέρεια, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων.

Στόχος είναι κατά κύριο λόγο η στήριξη της απασχόλησης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας.

Κρίσιμος ο Ιούλιος

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πλήρης εικόνα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα φανεί τον επόμενο μήνα, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα περιφερειακά αεροδρόμια και κατά συνέπεια και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, όπως επίσης κλειστά παραμένουν ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία σε Αθήνα και τουριστικές περιοχές.

Τέλος εάν δεν αποδώσουν τα παραπάνω, τότε υπάρχει σκέψη τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί να διατεθούν στο Συν-Εργασία, περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Χρήματα, τα οποία άλλωστε ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και βάσει του σχεδιασμού, θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό έως ότου ξεμπλοκάρει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις