Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Άλμα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα πριν το Πάσχα

Άλμα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα  πριν το Πάσχα

Το φάντασμα της ενεργειακής κρίσης επιστρέφει πάνω από την παγκόσμια οικονομία, μετά και τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο, και όλα δείχνουν πως μόνο με ένα άλλο «φάντασμα» μπορεί να αποτραπεί και αυτό δεν είναι άλλο από την ύφεση.

Στο μεταξύ η κρίση φαίνεται να έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού η πάλαι ποτέ στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να τραβά το σχοινί και κινείται σε αγαστή συνεργασία το κομμάτι τουλάχιστον με την Ρωσία, κάτι που μαρτυρά η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Οι αγορές στο μεταξύ περιμένουν την αντίδραση ή για την ακρίβεια την απάντηση των ΗΠΑ στην νέα αυτή πρόκληση του ΟΠΕΚ+, όπως επίσης και των κεντρικών τραπεζών.

Και αυτό διότι η αύξηση πρωτίστως του πετρελαίου και δευτερευόντως του φυσικού αερίου που τις τελευταίες ημέρες έχει κερδίσει 25%, δημιουργούν δυνητικά νέες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που θέλουν να αποφύγουν κεντρικοί τραπεζίτες και κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη.

Έτσι λοιπόν οι αναλυτές αναφέρουν ότι ενώ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, επικράτησαν και δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς επίσης και το ύψος αυτών, πλέον ίσως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν ξανά τις απόψεις τους με ό,τι αυτό σημαίνει.

Μεγάλη άνοδος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αυξήσεις στις τιμές στην αντλία

Χθες (03.04.2023) πάντως εκτός από το άλμα στην τιμή του πετρελαίου Brent, που ξεπέρασε το 6% αγγίζοντας τα 85 δολάρια το βαρέλι, παρατηρήθηκε ανοδική κίνηση και στο φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Brent έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες κατά 21%, ενώ σχεδόν για το ίδιο διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου ανατιμήθηκε κατά 25%.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι από την επόμενη εβδομάδα οι τιμές στην βενζίνη θα βρεθούν σε επίπεδα ανώτερα των σημερινών κατά τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο. Και αυτό διότι οι αυξημένες τιμές στην διεθνή αγορά, εμφανίζονται στην λιανική περίπου 4 με 5 ημέρες μετά.

Έτσι λοιπόν η μέση τιμή της βενζίνης θα βρεθεί πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα στην Αττική είναι στα επίπεδα το 1,9 ευρώ το λίτρο και στην περιφέρεια υπερβαίνουν σε πολλές περιοχές το 1,95 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή για τη βενζίνη διαμορφώνεται στο 1,916 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή για το diesel κίνησης διαμορφώνεται στα 1,655 ευρώ το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,173 ευρώ το λίτρο.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στη χθεσινή ημέρα. Για την Αττική η μέση τιμή για την βενζίνη διαμορφώνεται σε 1,888 ευρώ ανά λίτρο, για το diesel κίνησης είναι στα 1,618 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,167 ευρώ το λίτρο.

Σε μέσα επίπεδα πάνω από τα 2 ευρώ η βενζίνη βρίσκεται σε Ευρυτανία, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα.

Η εικόνα αυτή όπως είναι φυσικό τις επόμενες ημέρες θα αλλάζει δραματικά και πλέον η αύξηση της κατανάλωσης, λόγω του Πάσχα θα συνοδευτεί με τιμές πάνω από τα 2 ευρώ για την βενζίνη.

Το πετρέλαιο μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και να φτάσει τα 110 το Brent μέχρι το καλοκαίρι όπως εκτιμά η Rystad Energy, καθώς η μείωση της παραγωγής θα σφίξει περαιτέρω τη στενότητα της αγοράς.

Η UBS αναμένει επίσης ότι το Brent θα φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο. Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για τον Δεκέμβριο κατά 5 δολάρια στα 95 δολάρια, δίνοντας την δική της εξήγηση για την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις