weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«ALPHA – EUROBANK» το όνομα της νέας τράπεζας

«ALPHA – EUROBANK» το όνομα της νέας τράπεζας

Στις 10.13 το πρωί αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΧΑ:

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε ακολουθία ενημέρωσης από τις εταιρίες «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.» για την εντός της ημέρας συνεδρίαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων με θέμα τη μεταξύ τους συγχώνευση και το πρόγραμμα ενισχύσεως των κεφαλαίων της νέας τράπεζας και κατόπιν σχετικού αιτήματός τους αποφάσισε, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών αυτών, από σήμερα 29 Αυγούστου 2011 και μέχρις ότου το επενδυτικό κοινό ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων τους και τους όρους της συμφωνίας.

Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιριών «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.» και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 και NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α.

Μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό τοπίο φέρνει η συγχώνευση – μαμούθ μεταξύ Eurobank και Alpha που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τραπεζικό κολοσό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κίνηση χαιρετίζεται από την αγορά ως μία πρώτη αποφασιστική λύση του ιδιωτικού τομέα στα προβλήματα της κρίσης.

Από τις 9.30 το πρωί συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών ώστε να αποφασίσουν τη μετοχική σύνθεση, τη σχέση ανταλλαγής και το management, ενώ στις 14.00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου όπου θα γίνουν ανακοινώσεις, με επίμαχο σημείο και τη συμμετοχή του Κατάρ στον νέο όμιλο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, με τη συγχώνευση εισρέουν στον νέο κολοσό 500 εκ. ευρώ από το κρατικό fund του Κατάρ, που ήδη συμμετέχει στην Alpha με 4,75%.

Το νέο σχήμα και η τοποθέτηση του στρατηγικού επενδυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πεντάμηνο μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, συνολικών κεφαλαίων 1,75 δισ. ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζίτη στο Reuters.Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι ύψους 1,25 δισ. ευρώ και το μετατρέψιμο ομολογιακό που θα καλύψει το Κατάρ ύψους 500 εκ. ευρώ.

Σήμερα η οικογένεια Κωστόπουλου κατέχει το 9% στην Alpha, το 11% έχουν Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, 33% ξένοι θεσμικοί επενδυτές και το 47% ξένοι και Έλληνες ιδιώτες. Στη Eurobank η οικογένεια Λάτση κατέχει το 44,8%, 7,7% έχουν άλλα νομικά πρόσωπα, το ποσοστό των θεσμικών φτάνει το 23,2% και οι ιδιώτες έχουν 24,2%.

Η Alpha Bank απασχολεί 8.050 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 6.739 στο εξωτερικό ενώ η Eurobank απασχολεί 9.721 στην Ελλάδα και 12.996 στο εξωτερικό.

Η Eurobank και η Alpha είναι η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα αντίστοιχα. Η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και η 25η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.Θα διαθέτει – σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ – 1.000 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, 8 εκατομμύρια πελάτες και παρουσία σε 10 χώρες της ΝΑ Ευρώπης: Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Ουκρανία και Πολωνία.

Σύμφωνα με πληφορορίες των ΝΕΩΝ το Κατάρ θα αποκτήσει ποσοστό 20% στη νέα τράπεζα. Το EFG Group συμφερόντων Λάτση θα έχει 13-14% στη νέα τράπεζα και η οικογένεια Κωστόπουλου το περίπου 5%. Το 30% του μετοχικού κεφαλαίου θα έχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές ενώ το υπόλοιπο θα βρίσκεται στα χέρια των μικρομετόχων.

Σύμφωνα με το Reuters η σχέση ανταλλαγής στην προτεινόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Alpha Bank θα είναι επτά μετοχές της EFG για κάθε πέντε μετοχές της Alpha Bank.

Το οργανόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, ο Γιάννης Κωστόπουλος εκτελεστικός διευθυντής της Alpha θα αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της νέας τράπεζας. Το οργανόγραμμα προβλέπει δύο διευθύνοντες συμβούλους, τους Δημήτρη Ματζούνη και Νικόλαο Νανόπουλο που σήμερα είναι διευθύνοντες σύμβουλοι σε Alpha και Eurobank αντίστοιχα.

Τη διοικητική ομάδα συμπληρώνουν ως οκτώ γενικοί διευθυντές, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Καραμούζης, Βύρων Μπαλλής, αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank και οι Γιώργος Αρώνης , Σπύρος Φιλάρετος και Αρτέμης Θεοδωρίδης, γενικοί διευθυντές της Alpha.

Το παρασκήνιο

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών κλιμακώθηκαν το καλοκαίρι λόγω κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ και είχαν αρχίσει αφού χάλασε το ντιλ μεταξύ Εθνικής και Άλφα, την άνοιξη. Το καλοκαίρι κορυφαία στελέχη των τραπεζών ταξίδεψαν στο Κατάρ, ενώ η τελική συμφωνία φέρεται να κλείδωσε το πρωί του Σαββάτου. Η οικονομική ενίσχυση από το εμιράτο έδρασε καταλυτικά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Σημειώνεται ότι και οι δύο τράπεζες λόγω της κρίσης αντιμετώπισαν προβλήματα κάτι που υπήρχε κίνδυνος να τις οδηγήσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό σήμαινε ότι το κράτος θα αποκτούσε κοινές μετοχές των τραπεζών όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, πράγμα που θα σηματοδοτούσε την κρατικοποίησή τους.

Παράλληλα, η κάθετη πτώση των μετοχών τους -όπως και των άλλων τραπεζών – δυσκόλεψε τις μεμονωμένες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, γιατί οι βασικοί μέτοχοι θα έβαζαν βαθια το χέρι στην τσέπη προκειμενου να διατηρήσουν τα ποσοστά τους.

Διαβάστε επίσης:

Μπαίνει «σφραγίδα» στο μεγάλο deal – Alpha Bank-Eurobank εις σάρκαν μιαν με «κουμπάρο» τον εμίρη του Κατάρ

#TAGS MM