Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αναδρομικά: Βόμβα έτοιμη να… «σκάσει» – Φόβοι για την ανάπτυξη

Αναδρομικά: Βόμβα έτοιμη να… «σκάσει» – Φόβοι για την ανάπτυξη

Αμέσως μετά το Πάσχα μπαίνουμε σε μία μακρά προεκλογική περίοδο η οποίο θα κρατήσει πέντε ή και έξι μήνες. Όλο και περισσότεροι φοβούνται ότι τόσο μεγάλο διάστημα μπορεί να σημάνει απόκλιση από τον στόχο που είναι διπλός. Βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί νέο πακέτο παροχών. Μπορεί να μην το έχει κατονομάσει, ωστόσο είναι ιδιαίτερα πιθανό να έχει δημοσιονομικό κόστος, είτε εφέτος, είτε του χρόνου. Πολλοί λένε ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με δημοσιονομική αυτοκτονία, όταν μάλιστα μπροστά μας έχουμε μία βόμβα έτοιμη να απασφαλίσει. Δεν είναι άλλη από τα αναδρομικά, ενόψει και της τελικής απόφασης – οδηγό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν τελικά επαληθευτούν αυτοί που θέλουν το ΣτΕ να επιβραβεύει όσους έχουν κάνει αγωγές και να ανάβει το πράσινο φως για επιστροφές αναδρομικών, τότε είναι σίγουρο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί ένα επιπλέον κόστος μερικών δισεκατομμυρίων που η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Την ίδια ώρα τόσο ο ΣΕΒ όσο και το ΙΟΒΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν εν πολλοίς σύνεση στις όποιες παροχές και η προεκλογική περίοδος να μην επισκιάσει την όλη προσπάθεια που έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι η απαισιοδοξία για την επόμενη ημέρα από τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανέργους. Στην χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Alpha έδειξε ότι ενώ οι πολίτες αρχίζουν να πιστεύουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται, εντούτοις οι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών πιστεύουν το αντίθετο.

Και είναι σημαντικό διότι οι δύο πρώτες κατηγορίες είναι αυτές που μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την πολυπόθητη ανάπτυξη, ενώ η 3η και πιο ταλαιπωρημένη από την κρίση έχει χάσει την ελπίδα της, βλέποντας τι συμβαίνει στην οικονομία.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η ανεργία μειώνεται και η ανάπτυξη έρχεται. Δυστυχώς αυτό αν δεν είναι fake news, σίγουρα είναι μία αλλοιωμένη εικόνα. Η ανεργία ναι μεν μειώνεται, αλλά μεγάλο μέρος της μείωσης αυτής προέρχεται από κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη δεν έρχεται από ένα τέτοιο μοντέλο.

Για την φετινή χρονιά η αρχική πρόβλεψη έλεγε ότι η ανάπτυξη θα πλησιάσει το 3%, αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι εκτιμήσεις κουρεύονται. Ακόμη και το τελευταίο προπύργιο της αισιοδοξίας, η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να αναθεωρήσεις επί τα χείρω την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις