Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

“Ανάσα” για τον Dow Jones μετά την ελεύθερη πτώση που… συγκλόνισε τον κόσμο

“Ανάσα” για τον Dow Jones μετά την ελεύθερη πτώση που… συγκλόνισε τον κόσμο

Άλμα 570 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones, μετά το… βαθύ κόκκινο της Δευτέρας (05.02.2018), που από πολλούς χαρακτηρίστηκε σαν μία από τις πλέον μαύρες συνεδριάσεις της Wall Street.

Τελικά ο Dow Jones έκλεισε στις 24.912,77 μονάδες, έχοντας άνοδο 567,02 μονάδων ή 2,33%. Η Ευρώπη έκλεισε στο “κόκκινο”, αλλά είναι πολύ πιθανό την Τετάρτη (07.02.2018) να καλύψουν μέρος των απωλειών των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Σε όλη την διάρκεια της Τρίτης το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι μεγάλες και έντονες διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές πρόσημου, σε κλίμα νευρικότητας και φόβου μετά το χθεσινό sell-off που κόστισε στον Dow Jones 1.175 μονάδες, τις περισσότερες στα 121 χρόνια της ιστορίας του. Να θυμίσουμε ότι το βράδυ της Δευτέρας ο Dow Jones έφτασε να χάνει μέχρι και 1.600 μονάδες.

Οι δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές στο “βαθύ κόκκινο”, με τον Dow Jones να χάνει περίπου 567 μονάδες στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Ωστόσο, στη συνέχεια οι αγοραστές πέρασαν στην αντεπίθεση, οδηγώντας σε ανοδικό έδαφος την αγορά. Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις επανήλθαν λίγο αργότερα υποχρεώνοντας σε νέες απώλειες τους δείκτες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νευρικότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί τις επόμενες ημέρες στην αγορά, μετά το ιστορικών διαστάσεων sell-off της Δευτέρας που οδήγησε τον Dow Jones σε βουτιά σχεδόν 1.600 μονάδων στα χαμηλά της ημέρας. Ο S&P 500 σημείωσε χθες βουτιά 4,1%, χάνοντας όλα τα κέρδη του 2018, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 3,8%.

Άλλωστε από τα τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε φανεί ότι η αγορά ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να κινηθεί φέτος πιο επιθετικά στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Την Παρασκευή οι δείκτες σημείωσαν βουτιά 2% καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση – τα οποία έδειξαν μεγάλη αύξηση των μισθών – πυροδότησαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να κινηθεί ταχύτερα από τις εκτιμήσεις, υποχρεώνοντας την Federal Reserve να προχωρήσει σε πιο απότομες ή περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων αυτό το έτος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις