«Ανάσα» στην αγορά με πληρωμές 2 δισ – «Μαχαίρι» στην επιστρεπτέα προκαταβολή – Ποιοι κόβονται

Ανάσα ρευστότητας που θα αγγίξει τα 2 δισ., αναμένεται να λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα.

Η αρχή θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, μέσω της οποία θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες) 1,5 δισ. ευρώ. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει «μαχαίρι» στους δικαιούχους, αφού πολλοί εξ αυτών παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν αίτηση, εντούτοις δεν πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν λιγότεροι από 400.000 θα είναι οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, αφού γύρω στους 365.000 θα κοπούν.

Click4more Χωρίς ενοίκιο Φεβρουάριο και Μάρτιο: Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περίπου 265.000 εταιρείες και επαγγελματίες μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολή καθώς εμφανίζουν αύξηση τζίρου, ενώ 100.000 έχουν πτώση τζίρου αλλά μικρότερη από 20%. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης που υπέβαλαν αίτηση είχε αύξηση τζίρου στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου στοιχείο που δείχνει ότι το delivery και το take away στήριξαν τις επιχειρήσεις.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της AΑΔΕ https://www.aade.gr/mybusinesssupport, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν το αίτημα χορήγησης του κρατικού δανείου που τους έχει καθοριστεί με βάση τον αλγόριθμο. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.  

Επίδομα θέρμανσης

Την σκυτάλη θα πάρουν μετά γύρω στα 700.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης. Τα νοικοκυριά θα λάβουν από 80 – 650 ευρώ.  Θα πληρωθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα 110 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν συνολικά  στους δικαιούχους. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει έως 31 Μαρτίου.

Κουρεμένα ενοίκια

Ο κύκλος θα κλείσει με τους περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων  ενοικίων του Νοεμβρίου. Περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί γιατί δεν είχαν δηλώσει το IBAN στο Taxisnet θα αποζημιωθούν τις επόμενες ημέρες.  

Παράλληλα μία σειρά από πρωτοβουλίες παίρνει η κυβέρνηση, για έναν ακόμη κύκλο στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ειδικότερα προβλέπεται:

Click4more Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

  • Στην Βουλή θα πάει αυτή την εβδομάδα η ρύθμιση για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες θα επεκταθεί και τον Μάρτιο, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή έως και τις 15 Φεβρουαρίου.
  • Θα υπάρξει νέα ρύθμιση για τις επιταγές.
  • θα ενεργοποιηθεί νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις το οποίο πατάει σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αυτό θα προβλέπει την επιδότηση σε ποσοστό έως και 90% των επιχειρήσεων για την κάλυψη των παγίων δαπανών (ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κοινόχρηστα) που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 από επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωτικά κλειστές ή είχαν μεγάλη μείωση τζίρου ή και ζημίες. Το ποσό της επιδότησης θα αφαιρείται το ποσό που θα έχει εισπράξει η κάθε επιχείρηση από άλλα μέτρα στήριξης όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Επίδομα 400 ευρώ στους επιστήμονες

Παράλληλα εντός της εβδομάδος θα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 150.000 επιστήμονες (δικηγόροι, οικονομολόγοι, γιατροί).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο θα είναι τα βασικά κριτήρια:   

  • Το οικογενειακό εισόδημα του 2020.
  • Η μείωση του τζίρου, ενδεχομένως κατά 20%, για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το σχετικό επίδομα αναμένεται να πληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση, από την πλευρά των δικαιούχων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 6. Την ανακοίνωση έκανε η Ανεξάρτητη ... Διαβάστε περισσότερα
Από τον Απρίλιο τα επιδόματα της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις

Από τον Απρίλιο τα επιδόματα της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις

Από τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν να καταβάλλονται τμηματικά τα επιδόματα προς τις επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν από την πανδημία, στο πλαίσιο σχετικού ... Διαβάστε περισσότερα
Ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ από την Flexfin σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ από την Flexfin σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Τιμολόγια και επιταγές αξίας 10 εκατ. ευρώ εν μέσω μίας δύσκολης οικονομικής περιόδου χρηματοδότησε η μοναδική ελληνική εταιρεία Flexfin, αδειοδοτημένη από την Τράπεζα Ελλάδος για να ... Διαβάστε περισσότερα
Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά έως και 3.400 θα λάβουν συνταξιούχοι που πρόλαβαν και κατέθεσαν αγωγή για να τα διεκδικήσουν πίσω τις αντισυνταγματικές περικοπές. Πρόκειται για 400.000 συνταξιούχους που ... Διαβάστε περισσότερα
Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Μπορεί η πανδημία να καλπάζει, οι εντατικές στην Αττική να είναι στο κόκκινο, ωστόσο στην κυβέρνηση κάνουν σχέδια για το άνοιγμα της οικονομίας, βλέποντας ότι ... Διαβάστε περισσότερα
Μειωμένα ενοίκια: Παράταση 10 ημερών για τις δηλώσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Μειωμένα ενοίκια: Παράταση 10 ημερών για τις δηλώσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Πάνω από 84 εκατομμύρια ευρώ, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, σε ιδιοκτήτες ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και καταβολές χρημάτων ... Διαβάστε περισσότερα