Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

“Ανάσες” αναζητά στο Eurogroup ο Σταϊκούρας – Ποιες φοροελαφρύνσεις βάζει στο τραπέζι

Eurogroup

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το αυριανό Eurogroup στο Βερολίνο για την υπόθεση φοροελαφρύνσεις το 2021 για την Ελλάδα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας προσέρχεται με έναν ογκώδη φάκελο, τον οποίο και θα θέσει υπόψη των ομολόγων του και θα ζητήσει την έγκριση να προχωρήσει. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για το 2021.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκληροί του Βορά δεν είναι αντίθετοι σε μία σχετική χαλάρωση, αλλά επιμένουν στην ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων. Με λίγα λόγια να υπάρξει απόκλιση από τους κανόνες που ισχύουν αλλά με μέτρο. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πάει ζητώντας να υλοποιηθεί το σχέδιο που υπάρχει για φοροελαφρύνσεις, οι οποίες όπως θα πει θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και παράλληλα θα προσελκύσουν επενδύσεις. Το πλέον πιθανό είναι να υπάρξει πράσινο φως για μειώσεις φόρων, αλλά όχι σε μόνιμη βάση, αλλά σε περιορισμένη και αυτή θα είναι 16 μήνες.

Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις;

  • Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως και 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή και κατάργησή της εναλλακτικά για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.

  • Δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις 6.500 που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα καθώς και το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.Κάποιες πληροφορίες θέλουν να είναι ακόμη και στις τρεις μονάδες.

  • Μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματα για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους και για το 2021. Η μείωση του συντελεστή από 30% έως και 100% για όσους έχουν υποστεί μείωση τζίρου λόγω του κορωνοϊού ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας που συνολικά φθάνει τα 1,5 δισ. ευρώ.

  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του συμπληρωματικού φόρου.

  • ο πακέτο της Θεσσαλονίκης έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα το βράδυ  μετά και το πέρας των εργασιών του Eurogroup στο τραπέζι του οποίου θα βρεθεί το καυτό θέμα των δημοσιονομικών κανόνων  με επίκεντρο το αν θα ισχύσει η «ρήτρα διαφυγής» και το 2021 .

Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στις σημερινές συζητήσεις του Eurogroup με συγκεκριμένη διαπραγματευτική γραμμή παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το εύρος της ζημιάς από τον κορονοϊό, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης (15,2% στο β’ τρίμηνο του 2020) στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει χαλάρωση έτσι ώστε οι μειώσεις φόρων να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις