Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανατροπές στη φορολογία και την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ανατροπές στη φορολογία και την πάταξη της φοροδιαφυγής

Σαρωτικές αλλαγές με φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το αργότερο ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2016 το αφορολόγητο θα δημιουργείται μόνο με δαπάνες που θα γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες και συναλλαγές μέσω τραπεζών. Βάζει έτσι τέρμα στις χάρτινες αποδείξεις που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται και ζητήματα που έχουν σχέση με τις χάρτινες αποδείξεις που συγκεντρώνουν φέτος οι πολίτες. Πρόκειται για νομοτεχνική ουσιαστικά ρύθμιση η οποία ξεκαθαρίζει τυχόν εκκρεμότητες.

Θα προωθείται επίσης η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TΑXIS του υπουργείου Οικονομικών ώστε να παρακολουθούνται άμεσα και on line οι συναλλαγές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:

– Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος έως τις 30 Ιουνίου 2016

– Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν ή θα γίνουν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/ ή γιαγιάδες σε εγγόνια.

– Θα ρυθμίζεται η μεταφορά υποθέσεων και προσωπικού από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε