Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανατροπή στις συντάξεις! Η Μέρκελ έτοιμη να δεχθεί πάγωμα στις μειώσεις – Όρος οι μεταρρυθμίσεις να τηρηθούν σαν… εντολές του Μωυσή!

Ανατροπή στις συντάξεις! Η Μέρκελ έτοιμη να δεχθεί πάγωμα στις μειώσεις – Όρος οι μεταρρυθμίσεις να τηρηθούν σαν… εντολές του Μωυσή!

– Πληροφορίες για στροφή του Βερολίνου που μοιάζει να συμφωνεί πλέον με την κυβέρνηση για τις συντάξεις
– Το πάγωμα στις μειώσεις θα συνδυαστεί με απαράβατους όρους για το πλεόνασμα
– Το απίστευτο παρασκήνιο που περιλαμβάνει την Ιταλία, τη ΝΔ και τους συμμάχους της Μέρκελ στην κυβέρνηση της Γερμανίας

Ανατροπή στις συντάξεις στο… παραπέντε πριν τις μειώσεις. Η Μέρκελ φαίνεται ότι είναι θετική στο να υπάρξει πάγωμα και έτσι όλα δείχνουν ότι εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν να ελπίζουν. Το Βερολίνο, μοιάζει πλέον έτοιμο να κάνει μια κίνηση που δεν συνηθίζει, να υποχωρήσει στις συντάξεις. Όχι, όμως, χωρίς ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” το Βερολίνο μοιάζει να κάνει στροφή στο θέμα των συντάξεων και να προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις για μη περικοπή.

Βάζει ωστόσο δυο όρους, οι οποίοι πρέπει να είναι απαράβατοι. Ο πρώτος όρος είναι να τεκμηριώσει η Αθήνα και μάλιστα με τρόπο απόλυτο ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 ύψους 3,5%. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα “τα νούμερα που θα παρουσιαστούν πρέπει να είναι ιερά και αμετάβλητα, όπως οι εντολές που έλαβε ο Μωυσής”.

Δεύτερος όρος του Βερολίνου φαίνεται να είναι το πως θα παρουσιαστεί η απόφαση. Εδώ για να μην υπάρξει “κακό προηγούμενο” η Γερμανία φαίνεται να επιθυμεί να φανεί ότι η αναίρεση του μέτρου σε καμία περίπτωση δεν είναι μια μονομερής κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης και επίσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ωψς η αρχή για το ξήλωμα του… πουλόβερ των μέτρων.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι για όλα τα παραπάνω έχει ενημερωθεί και η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί το Βερολίνο αλλάζει στάση;

Η Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αγάπησαν ξαφνικά την Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι δεν θέλουν να υπάρξει δεύτερο, ταυτόχρονο, πρόβλημα με την Ιταλία και ειδικότερα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να δουν ταυτόχρονα με τα… σκέρτσα των Ιταλών μια μονομερή ενέργεια από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Μέρκελ φαίνεται να εκτιμά ότι οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Γερμανίας από τη μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα θα προέλθουν κυρίως από τους Βαυαρούς Χριστιανικοινωνιστές, όμως οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές στους οποίους βασίζεται για να παραμείνει στην εξουσία θα συμφωνήσουν και έτσι… η απόφαση γίνεται πιο εύκολη.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις