Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

«Αναβρασμός» στην Ελλάκτωρ: Το σχέδιο των Ολλανδών, οι κόντρες και ο ρόλος του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

«Αναβρασμός» στην Ελλάκτωρ: Το σχέδιο των Ολλανδών, οι κόντρες και ο ρόλος του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα στα χρονικά της καταγράφεται στο εσωτερικό της Ελλάκτωρ, καθώς μετά από την έλευση της ολλανδικής Reggeborgh στο μετοχικό της κεφάλαιο, η διοίκηση των Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της για πώληση των μετοχών και τώρα βρίσκεται καθ’ όλα έτοιμη να «ακούσει» την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που ζητούν αντικατάσταση των μελών της διοίκησης. 

Η γενική συνέλευση, που θα συζητηθεί το θέμα της αντικατάστασης των αδελφών Καλλιτσάντση,- μετά από αίτημα του ολλανδικού κολοσσού – είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου.  Στην ίδια συνέλευση έχει προγραμματιστεί να προταθεί και η τοποθέτηση του Άρη Ξενόφου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.  Ο κ. Ξενόφος μάλιστα έχει συμφωνήσει για τους όρους συνεργασίας του με την Reggeborgh, γι’ αυτό και τις προηγούμενες ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ωστόσο, στελέχη της αγοράς, αναμένουν με αγωνία τις επόμενες ημέρες. Η κρίσιμη απόφαση για αντικατάσταση των μελών του δ.σ. αναμένεται να πάρει λίγο χρόνο ακόμα, καθώς, η πλευρά των επίσης νέων μετόχων, εφοπλιστών και επιχειρηματιών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, καταβάλλει προσπάθειες, για να αναβληθεί η γενική συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου.  Όπως αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντός τους, χρειάζονται λίγο χρόνο ακόμα και για να προσδιορίσουν το ρόλο τους στην νέα Ελλάκτωρ.  Εάν τελικά αναβληθεί, η νέα γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στις 27 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι πρωταγωνιστές της νέας Ελλάκτωρ

Τα νέα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν αυτές τις ημέρες στη θεσμική πλευρά της Ελλάκτωρ, τρέφουν και τις ανάλογες προσδοκίες για το μέλλον του μεγαλύτερου ομίλου υποδομών της χώρας, ενώ προετοιμάζονται για το ρόλο που θα έχουν σε αυτόν. 

 –Η ολλανδική Reggenborgh, προτού ξεκινήσει την «επιχείρηση» για να αποκτήσει τις μετοχές της Ελλάκτωρ, μελέτησε τα δεδομένα της, ότι δηλαδή αποτελεί έναν ισχυρό όμιλο υποδομών που καταγράφει κύκλο εργασιών 1,3 δισ. ευρώ, αναπτύσσει δραστηριότητες σε 30 χώρες και απασχολεί 6.000 εργαζόμενους.   Οι προσδοκίες της στον όμιλο που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΑΚΤΩΡ και της ΤΕΒ, είναι μεγάλες, καθώς ο Ελλάκτωρ κατατάσσεται στην 97η θέση μεταξύ των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων παγκοσμίως (Global Powers of Construction 2019, Deloitte).   Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τους διοικητικούς τριγμούς των τελευταίων δύο ετών και τις προοπτικές της ελληνικής κατασκευαστικής και ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα, «μαγνήτισαν»  τους Ολλανδούς. Έτσι, παρόλο που είχαν ήδη εισέλθει στην ελληνική αγορά μέσω του ομίλου ΓΕΚ – Τέρνα, κατέχοντας περισσότερο από 32% του μετοχικού της κεφαλαίου, ωστόσο διαβλέπουν ότι το «όχημά» τους για να υπερισχύσουν στην αγορά που δραστηριοποιούνται, είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ.  Υπενθυμίζεται, ότι η ολλανδική Reggeborgh εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ, όταν εξαγόρασε ποσοστό 12,5% που ανήκε στον Λεωνίδα Μπόμπολα.

– Γιάννη Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος: Αποτελούν το νέο δίδυμο μετόχων στην Ελλάκτωρ. Γνωστοί από τη συμμετοχή τους στον τομέα της ενέργειας, μέσω της Volton, οι δύο τους έχουν διακριθεί ο καθένας στον τομέα του.  Η αγορά λέει, ότι σημαντικό κίνητρο για να αποκτήσουν συμμετοχή στην Ελλάκτωρ αποτέλεσε η Elpedison. Ο Γ. Καϋμενάκης εφοπλιστής με έδρα το Ντουμπάι, συνδέεται με το Δ. Μπάκο όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και με δεσμούς φιλίας, καθώς αποτέλεσε τον πρώτο μηχανικό του στα περισσότερα πλοία που διέθετε.  Το 2002, οι δυο τους απέκτησαν την προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας Αστέρα Τρίπολης, με τους φιλάθλους να τους αποκαλούν οι «σεϊχηδες». Εκτός από την ναυτιλία, την ενέργεια, τα ακίνητα και τον αθλητισμό, η συνεργασία των δύο ανδρών επεκτείνεται ακόμη, στην ιδιοκτησία μιας φάρμας και στη δραστηριότητα τους στην λιανική με βιολογικά προϊόντα.  Η «είσοδός» τους στην Ελλάκτωρ πραγματοποιήθηκε όταν απέκτησαν ποσοστό 5% μέσω της Invesco Finance, με έδρα το Ντουμπάι.  Tα «χαρτιά» τους για τις προσδοκίες που έχουν στην Ελλάκτωρ σκοπεύουν να «ανοίξουν» στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 7 Ιανουαρίου.

Άρης Ξενόφος : Η πρόταση που έγινε στο έμπειρο στέλεχος της αγοράς να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στην «νέα Ελλάκτωρ», δεν τον άφησε διόλου αδιάφορο, γι’ αυτό κι επέλεξε να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Με επαγγελματική εμπειρία που «έχτισε» από τα αμοιβαία κεφάλαια της Eurobank, από την ιδιόκτητη εταιρεία AiQ International Trade Co Ltd με δραστηριότητα την εμπορία ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως ελαιόλαδο ελιές κ.λπ., από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τελευταία από τη θέση του προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Α. Ξενόφος, αποτελεί το ιδανικό πρόσωπο των Ολλανδών για το management του ομίλου.  Στο παρελθόν έχει διαχειριστεί με επιτυχία τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών όπως Λιμένα Θεσσαλονίκης, Αερολιμένα Αθηνών, ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, μαρίνα Χίου κ.λπ.  Γνώστης της αγοράς και με διοικητικές ικανότητες, αποτελεί για τους Ολλανδούς το ιδανικό πρόσωπο που θα καταφέρει να αφήσει πίσω τα προβλήματα του κατασκευαστικού ομίλου και θα τον οδηγήσει στην κορυφή.

Η διοίκηση Καλλιτσάντση: Παρά τις διαρκείς προσπάθειες και την έκκληση προς τους μετόχους να τους στηρίξουν για να διατηρήσουν τη διαχείριση του ομίλου Ελλάκτωρ, οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, υποχρεώθηκαν τελικά να υλοποιήσουν δεσμευτική συμφωνία, με την οποία προέβησαν στην πώληση μετοχών, αξίας 51.071.800 ευρώ, ο καθένας τους.  To «κουβάρι τώρα ξετυλίγεται» όπως λέει και η αγορά σχολιάζοντας τις εξελίξεις που σημειώνονται αυτές τις ημέρες στον κατασκευαστικό όμιλο.  Οι δυναμικές εξελίξεις, που θα καθορίσουν και το μέλλον της Ελλάκτωρ, αναμένονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2021. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις