Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανοδικά κινείται για τέταρτη συνεχή ημέρα το δολάριο έναντι του ευρώ

Ανοδικά κινείται για τέταρτη συνεχή ημέρα το δολάριο έναντι του ευρώ

Έτσι το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0713 δολ. από το επιίπεδο των 1,0855 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος συνδέεται με το οικονμικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλλει ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες Τράμπ, οι ΗΠΑ θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να ενισχύει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Όμως, με τη «μέθοδο» αυτή εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν ταυτοχρόνως πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα πείσουν εν τέλει την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Fed) να προχωρήσει σε μία ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να πιεστεί το ευρώ κάτω από το επίπεδο του 1,711 στο οποίο είχε υποχωρήσει τον περασμένο Ιανουάριο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων παρατηρήθηκε σήμερα έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούσε σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,38% από 7,34% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,35% να διαμορφωθεί στο 7,03% από 7,01% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,070% από -0,069%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,131% από -0,130%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,211%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312%, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,373%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,077 δολ.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε