Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ανοδικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4448 δολάρια.

Το δολάριο δέχεται πιέσεις εξαιτίας των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ τα οποία δείχνουν μικρή υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι, το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4452 δολάρια από το επίπεδο των 1,4413 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στην Ευρώπη επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος, παρά την χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα, θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε μία “συμβιβαστική λύση” η οποία δεν θα εκληφθεί ως “ντε φάκτο χρεοκοπία” της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Christian Noyer δήλωσε σήμερα ότι η “θέση της ΕΚΤ είναι υπερβολικά απλή : αν υπάρχει λύση η οποία θα παρακάμπτει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, τότε είναι κατάλληλη.”

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων η χθεσινή υποβάθμιση προκάλεσε για μία ακόμη φορά πίεση στις τιμές των ομολόγων και διεύρυνση του περιθωρίου. Πιο αναλυτικά, στην δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 23 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,11 με 9 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο έντοκο γραμμάτιο λήξεως 11-11-11 με 8 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε περαιτέρω στο 14,30% από 13,66% την Παρασκευή με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19.06.20) να διαμορφώνεται στο 17,31% από 16,63% έναντι 3,03% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,13% από 2,14%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,94% στο εξάμηνο αυξήθηκε οριακά στο 1,74% από 1,73% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,47% από 1,46% ο μήνας αυξήθηκε στο 1,27% από 1,25%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε